Záhadná smrt pana Tchanga: v Číně nenadále zemřel přední expert na umělou inteligenci

Nečekané úmrtí akcionáře společnosti SenseTime, zabývající se umělou inteligencí, může souviset s vnitrofiremním bojem o moc, politikou či odhalením podvodů ve firmě.

Záhadná smrt pana Tchanga: v Číně nenadále zemřel přední expert na umělou inteligenci
ilustrační foto | Wirestock Creators / Shutterstock.com

Akcie čínské společnosti SenseTime poklesly na přelomu týdne na historicky nejnižší úroveň poté, co její spoluzakladatel a největší akcionář Tchang Siao-ou v pátek 15. prosince náhle zemřel. Podezření na nefér hru vzrostlo, když o smrtelné nemoci firma ani rodina veřejnosti nic nesdělily.

Nebyl by to zdaleka první případ, kdy úspěšný čínský podnikatel v oboru informačních technologií narazil na vůli politického vedení země v čele s prezidentem Si Ťin-pchingem. Obvyklý modus operandi se však od okolností Tchangova odchodu z tohoto světa liší. 

Když se nějaký prominent režimu znelíbí, obvykle (v případě megapodnikatelů) dostane varování v podobě hloubkové daňové kontroly a poté zmizí. Má-li štěstí, vyplave za nějakou dobu jako učitel. Má-li smůlu, už o něm nikdo nikdy neuslyší.

Tchang však náhle zemřel, ačkoli do osudného dne nebylo o jeho případných zdravotních problémech nic známo. Co to znamená? Možná jsou zhruba čtyři vysvětlení a jejich libovolné kombinace. První z nich je nevinné: přirozená smrt. Pětapadesátiletý Tchang mohl například dostat infarkt – a nebylo by tak docela divu.

Sankce i nafukování příjmů

Muž, pod jehož vedením se firma stala světově důležitým hráčem v oblasti počítačového vidění a předním čínským poskytovatelem – uměle inteligentní – technologie rozpoznávání obličejů (což jí vyneslo účast na americkém sankčním blacklistu), se v posledních dvou týdnech svého života dostal pod silný tlak. Stojí za ním americká společnost Grizzly Research, jež se živí tím, že odhaluje nekalé praktiky v jednání veřejně obchodovaných firem a následně spekuluje na pokles ceny jejich akcií. 

Ve své zprávě z konce listopadu Grizzly tvrdí, že SenseTime provozovala praxi zvanou „round-tripping“, jíž žargon Wall Street nelichotivě přezdívá „líná Zuzanka“.

„Společnost SenseTime buď přímo, nebo přes prostředníky poskytuje zákazníkům finanční prostředky, které jsou následně použity na nákup zboží od společnosti SenseTime, jež možná nikdy nebylo dodáno,“ tvrdí Grizzly Research. Informace údajně pocházejí ze dvou čínských soudních případů, které tuto praxi popisují.

 

Jinak řečeno, SenseTime podle zmíněné zprávy uměle navyšovala své příjmy. V minulosti tuto praxi dovedl k nejvyšší dokonalosti americký obchodník s energiemi Enron. V roce 2001 zkrachoval poté, co vyšlo najevo, že si vylepšil výsledky hospodaření o 600 milionů dolarů. (Šéf firmy Kenneth Lay tehdy zemřel, než mohl být postaven před soud.)

„Domníváme se, že hlavní činnost společnosti SenseTime v oblasti rozpoznávání obličejů byla chronicky prodělečná kvůli silné konkurenci a skutečnosti, že čínská vláda jednoduše nemá ve zvyku zadávat vysoce ziskové zakázky podnikům, jež nemá majetkově pod kontrolou,“ uvedla Grizzly Research. (O vlastnických poměrech ve firmě ještě bude řeč.)

Neopodstatněné, nepodložené, zavádějící

SenseTime v prohlášení pro hongkongskou burzu uvedla, že „prověřuje obvinění a zvažuje vhodný postup k ochraně zájmů všech akcionářů“. Její prohlášení také uvedlo, že zpráva společnosti Grizzly Research je „neopodstatněná a obsahuje nepodložená tvrzení a zavádějící závěry a interpretace“. Ukazuje prý na „nedostatečné pochopení obchodního modelu a struktury finančního výkaznictví společnosti a na nedostatečně důkladné pročtení veřejných dokumentů společnosti“.

I přes agresivní ujišťování vedení firmy o vlastní liliové čistotě však akcie SenseTime na hongkongské burze okamžitě klesly téměř o deset procent. Za celý kalendářní rok tak jejich ztráta čítá přes čtyřicet procent, a jak napsal časopis Forbes, poklesly až na pouhou pětinu ceny, s níž firma na burzu vstupovala. Po Tchangově smrti se propad ještě prohloubil.

Lze si tedy představit, že Tchang mohl v důsledku tlaku spáchat sebevraždu nebo že se stal pro vedení firmy přítěží, jíž se ostatní členové chtěli zbavit. Nelze samozřejmě vyloučit ani přímý politicky motivovaný tlak na odstranění Tchanga.

Nejmocnější akcionář firmy

Na začátku tohoto týdne však spatřila světlo světa zpráva, která může ukazovat na ještě jiný, jednodušší motiv pro Tchangovu případnou likvidaci. Řeč je o zmiňované vlastnické struktuře firmy. Coby její spoluzakladatel vlastnil Tchang 6,9 miliardy akcií (šlo o akcie třídy A se silnými hlasovacími právy). 

Zhruba polovina firmy se volně obchodovala na burze a Tchang držel zhruba polovinu ostatních akcií. Právě díky silným hlasovacím právům tak byl nejpozději od roku 2015 nejmocnějším akcionářem firmy.

Společnost po jeho smrti oznámila hongkongské burze, že hlasovací práva spojená s Tchangovými akciemi třídy A zanikla. (To je postup, který by na Wall Street byl považován za silně nestandardní.) Firma také řekla, že připravuje jejich konverzi v poměru jedna ku jedné na akcie třídy B, které mají slabší hlasovací práva. Až do konce prosince příštího roku budou navíc zablokovány, takže se jich rodina nebude moci zbavit, i kdyby chtěla. Pozice ostatních akcionářů ve firmě tím zákonitě posílí.

Loňské sněhy

Tchang, absolvent americké prestižní školy MIT, založil SenseTime roku 2014 spolu s kolegy profesory z Čínské univerzity v Hongkongu. Čínský název společnosti Šang-Tchang (商汤科技) je spojením znaku představujícího nejstarší čínskou císařskou dynastii s Tchangovým příjmením. Jeho nositel byl s majetkem odhadovaným na 2,5 miliardy amerických dolarů třiatřicátým nejbohatším obyvatelem Hongkongu. 

Firma byla kdysi nejhodnotnějším startupem v oblasti umělé inteligence na světě, mimo jiné díky přímému napojení a financování ze strany čínské vlády. Mezi její současné investory patří čínský Fond pro reformu smíšeného vlastnictví, tedy národní fond vytvořený s cílem usnadnit reformu smíšeného státního a soukromého vlastnictví podniků. 

„Neočekává se, že by odchod profesora Tchanga měl podstatný negativní dopad na každodenní řízení a běžné obchodní aktivity společnosti,“ uvedla firma. A je to.