Honosí se zájmem o ekologii, investory ale dobrácké firmy přestaly zajímat

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Celý článek
0

Na daních zaplatil přes šest miliard. Vlastenecká povinnost, říká byznysmen Cuban

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Celý článek
0

Německá elektrická síť narazila na strop. Oranienburg u Berlína nedovoluje nové přípojky

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Celý článek
0

Šéf Googlu Sundar Pichai má na kahánku. Zatopil mu černý papež

Generální ředitel Alphabetu Pichai má problém: sílí hlasy, aby odešel, protože je mužem minulosti. Důkazem má být nepodařená premiéra umělé inteligence od Googlu, která (mimo jiné) naprosto selhala v generování obrázků lidí.

Šéf Googlu Sundar Pichai má na kahánku. Zatopil mu černý papež
Sundar Pichai | Shutterstock.com

Ještě na začátku února mohl být Sundar Pichai naprosto bez obav. Pak se začaly dít věci. Google, zdaleka nejvýdělečnější součást Alphabetu, přejmenoval svoji umělou inteligenci Bard na Gemini (tedy na Blížence). Nová aplikace měla umět úžasné nové věci. Záhy vyšlo najevo, že nové věci skutečně umí, ale nejsou právě úžasné.

Část problému spočívala v tom, že velký jazykový model Gemini se mohl přetrhnout, aby byl politicky korektní, a jeho tvůrci drželi při jeho vývoji nohu na plynu déle a pevněji, než bylo třeba. Nejzřetelnější trabl přinesla schopnost generovat vizuální materiál.

Rychle se třeba ukázalo, že Gemini dokáže jen nespolehlivě generovat obrazy bělochů, a to i v kontextech, kde by člověk o jiných rasách nepřemýšlel. Namátkou papeže, nacistické vojáky či Němce z roku 1820 zobrazoval Gemini jako příslušníky jakékoli rasy kromě bílé.

Reakce byla uměřená právě tak, jak byste v debatě o korektnosti čekali: „Umělá inteligence Googlu je protibělošský šílenec,“ napsal investor Mike Solana.

Musk a Hitler

Google po dvou týdnech oznámil, že schopnost Gemini generovat obrázky lidí pozastavuje. Škodu však již nešlo napravit. Lidé začali zjišťovat, že Gemini často mluví jako pitomec. Co je pro svět horší, zněla jedna všetečná otázka – memy Elona Muska, nebo Adolf Hitler? A Gemini odpověděl, že to není jisté. Je horší (podnikatelka a televizní celebrita) Martha Stewartová, nebo kambodžský óbrvrah Pol Pot? Ani tohle Gemini nerozlouskl.

„Každý člověk, který na tomhle pracoval, by se měl pořádně podívat do zrcadla,“ napsal na Twitter sloupkař The New York Times Nate Silver: „Google musí Gemini zavřít.“ Obvykle zdrženlivý bloger Ben Thompson, analytik a autor zpravodaje „Stratechery“, jenž patří k nejrespektovanějším hlasům v Silicon Valley, se rozpálil doběla – a to, co viselo ve vzduchu, tehdy padlo poprvé. Thompson vyzval Pichaie k rezignaci.

Tento názor nezůstal osamocen. Podle odborníků je sice vyhledávací byznys Googlu natolik silný, že se firma nemusí obávat existenčních starostí; možná však bude potřebovat změnu ve vedení.

e to logické. Google si zvykl být jedničkou, které se všichni ostatní dívají na záda z bezpečné vzdálenosti. A najednou mu přes noc vyrostla ostrá konkurence v oblasti umělé inteligence. Google se dostal pod tlak – a dělá chyby.

Trabl s obrázky byl tak vážný, že poslal akcie Alphabetu citelně dolů. Pichai sám označil situaci za „naprosto nepřijatelnou“.

Stabilita, nebo stagnace?

Také Mark Shmulik, analytik společnosti Bernstein, se ve své výzkumné zprávě zamýšlel nad tím, zda nastal čas na změnu v čele Googlu. „Ten nejnovější příběh vyvolává stále hlasitější otázky ohledně toho, zda je toto ten správný manažerský tým, který povede Google do další éry,“ napsal.  

Již předtím udělal pěknou botu předchůdce Geminii, uměle inteligentní chatbot Bard, když při premiérové veřejné prezentaci vyprávěl nesmysly. V kombinaci s černým papežem a spol. od Gemini to vypadá, že Google najednou spěchá. A to je problém, protože není zvyklý spěchat. Podle insiderů za to může přílišná byrokracie a neochota poškodit nejlepší firemní byznys, tedy vyhledávání.

graf: cena akcií Googlu
Hrot24, Pavel Svatoš

Pichai se stal generálním ředitelem Googlu v roce 2015 a o čtyři roky později převzal tutéž funkci v mateřské firmě Alphabet. Osvědčil se jako silný lídr; byl efektivní, dokázal ochránit zmiňovaný vyhledávací byznys i diplomaticky jednat s regulátory. Akcionáři za jeho působení zbohatli celkově o 400 miliard dolarů, tedy téměř o čtvrtinu (dnes čítá tržní kapitalizace Alphabetu zhruba 1,7 bilionu dolarů).

Jak však uvedl server Business Insider, současní i bývalí zaměstnanci se obávají, že právě starost o udržení internetového vyhledávání na špici znamená – v éře šíleného závodu o nejlepší umělou inteligenci – stagnaci.

Inovace a vyzývatelský duch

Do debaty o Pichaiově budoucnosti se tento týden zapojil také Aravind Srinivas, jenž kromě Googlu působil ve společnostech DeepMind a OpenAI, a dokonce i Marissa Mayerová, která byla dvacátým zaměstnancem Googlu vůbec a pracovala v něm 13 let.

„Chci, aby uspěli, a myslím si, že to dokáží,“ napsala, ale rovnou dodala: „Musí se zaměřit na inovace a osvojit si myšlení ‚vyzývatele‘ (na rozdíl od lídra trhu).“ Marissa ví, o čem mluví, protože po odchodu z Googlu vedla Yahoo tak inovativně a vyzývatelsky, až firmu přivedla na buben. (Není divu. Autor těchto řádek má email od Yahoo od roku 1998 a v době vlády Mayerové, tedy v letech 2012-2017, přicházela nějaká inovace každý týden, až to vnucovalo myšlenku na pohodlnější a rychlejší posílání vzkazů poštovním holubem.)

Vyhledávací byznys Googlu dosud nejspíš generativní umělou inteligencí ohrožen není – dokud uživatelé nezačnou přecházet s vyhledávacími dotazy na jiné platformy. To však může přijít dříve než později. Společnost Gartner nedávno předpověděla, že tradiční vyhledávání by mohlo kvůli AI do roku 2026 zaznamenat pokles o čtvrtinu.