Google bude opět propouštět, místo lidí chce více investovat do umělé inteligence

Generální ředitel společnosti Google Sundar Pichai oznámil svým zaměstnancům, že vlna propouštění bude pokračovat i letos. Důvodem pro další redukci počtu zaměstnanců je přesouvání investic do umělé inteligence.

Google bude opět propouštět, místo lidí chce více investovat do umělé inteligence
ilustrační foto | JHVEPhoto / Shutterstock.com

Pichai zaslal ve středu večer všem svým zaměstnancům zprávu s názvem „Priority 2024 a rok dopředu“, v níž představil vizi, kam se bude Google dále ubírat. Podle stanice CBSC, která má její znění k dispozici, Pichai uvedl, že vedení společnosti se tento týden připravuje na sdílení svých cílů v oblasti umělé inteligence pro tento rok a zveřejní své cíle a klíčové výsledky.

„Skutečnost je taková, že abychom vytvořili kapacitu pro tuto investici, musíme učinit těžká rozhodnutí,“ napsal s tím, že letošní snižování stavu se zaměří na odstraňování vrstev pracovníků v některých oblastech, aby se provádění úkolů zjednodušilo a zrychlilo. Podle jeho slov by však toto rušení rolí už nemělo být tak masivní a nemělo by se dotknout všech týmů.

S propouštěním začal Google už v lednu 2023, kdy postupně zrušil dvanáct tisíc pracovních míst, což představovalo šest procent ze všech pozic na plný úvazek. Minulý týden propustila společnost dalších více než tisíc zaměstnanců v různých divizích a zrušila sto pracovních míst na YouTube. „Máme ambiciózní cíle a v tomto roce budeme investovat do našich velkých priorit,“ uzavřel šéf Googlu.

Agentura Reuters zprávu interpretuje jako jeden z náznaků, že snižování počtu pracovních míst bude kvůli zavádění umělé inteligence (AI) a automatizaci v letošním roce pokračovat.

V lednu 2023 společnost Alphabet oznámila, že plánuje zrušit dvanáct tisíc pracovních míst, tedy šest procent své celosvětové pracovní síly. Loni v září měla společnost celosvětově 182 381 zaměstnanců.