Potěmkinův rubl. Jak je možné, že se ruská měna zmátořila z propadu?

Skvělý kurz rublu je dán tím, že v Rusku byly masivně omezeny možnosti držet západní měny u firem i obyvatelstva a zahraniční subjekty vůbec nesmějí s rublem obchodovat.

Potěmkinův rubl. Jak je možné, že se ruská měna zmátořila z propadu?
ilustrační foto | Shutterstock.com

Kurz rublu k západním měnám je po masivním propadu na počátku války zpět na svých hodnotách a za dolar se platilo na konci minulého týdne méně než osmdesát rublů. Má to být důkaz, že dosavadní sankce jsou zcela nedostatečné a je třeba přitlačit a zablokovat i dovoz ropy a plynu. Díky nim má prý Putin peníze na zabíjení Ukrajinců. Nedožaduje se toho již pouze prezident Ukrajiny Zelenskyj, ale i mnozí evropští politici. Naposledy se k tomu přihlásil Evropský parlament.

Totální regulace

Pomiňme těžko vyvratitelný fakt, že takové sankce, které by Putina přiměly stáhnout se z Ukrajiny, prostě neexistují a škody, které by okamžité zastavení dodávek energií přineslo některým evropským zemím, zřejmě nebudou o moc menší než škody, které by to vyvolalo v Rusku.

To zřejmě vede i Putina k tomu, že sám hrozí zastavením dodávek, pokud mu Evropané nebudou platit rublem. Samozřejmě v tom současném skvělém kurzu, který ale ve skutečnosti není kurzem směnitelné obchodované měny. Je jen důsledkem zavedení totální regulace.

Ruská ekonomika neoslňuje inovacemi a růstem produktivity. Makroekonomy má však Moskva dobré a guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová je excelentní, což předvedla tím, jak se vyrovnala se zablokováním devizových rezerv v eurech a v dolarech a dostala rubl tam, kde ho chtěla mít. Ani ona však nemůže vyhrát nad zákonem nabídky a poptávky, jen ho může navenek ignorovat a tvářit se, že císař má krásné šaty.

Ten skvělý kurz rublu je dán tím, že v Rusku byly masivně omezeny možnosti držet západní měny u firem i obyvatelstva a zahraniční subjekty vůbec nesmějí s rublem obchodovat. Kurz tak svými operacemi fakticky určuje centrální banka na základě politického zadání. A to zní, že rubl musí být silný, protože to má být důkaz, že sankce nefungují. Administrativně nadhodnocený rubl, který si mají Evropané kupovat a platit jím plyn a ropu, je pak značnou výhodou.

Směr reálný socialismus

To lze provozovat i delší dobu, jenže to znamená zásadní omezení dovozů, nedostatek zboží a vznik paralelních nelegálních trhů, jak to známe z dob reálného socialismu, kdy obchodní kurz německé západní marky činil 4,50 Kčs, ale pro turistické účely se prodávalo minimální množství marek za osm a na skutečném trhu u Tuzexu byla německá valuta i za osmnáct. Je pak otázkou, jak dlouho bude Rusko tuto potěmkinovskou měnovou politiku provozovat a generovat prázdné regály v obchodech a zaostávání celé ekonomiky, jak to my, ale i Rusové známe z ne tak dávné minulosti.

Sankce tak bezesporu destruují ruskou ekonomiku mnohem více, než je na první pohled vidět, a je to jen začátek, protože i když nedojde k ustřižení ruských plynovodů a ropovodů hned, dojde k masivnímu poklesu odběrů velmi brzy a Rusko bude jiný trh hledat jen obtížně. Po zvěrstvech na Ukrajině pak i v případě ukončení války budou současné sankce v masivním rozsahu pokračovat.

A pak přijde čas, kdy bude nutné zvažovat, zda je v našem zájmu udržovat Rusko na kolenou po zkušenostech, jaké svět udělal s Němci ekonomicky tvrdě potrestanými za první světovou válku.