Evropa je ekonomickým obrem, ale politicky je stále trpaslíkem. Je čas to změnit

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Celý článek
0

Praze chybí 85 tisíc bytů. Ceny ale nejsou přepálené, dál porostou, říkají developeři

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Celý článek
0

TikTok v USA asi fakt zakážou. Skončil nám život, šílí influenceři

Američtí uživatelé TikToku se šikují poté, co zákaz sociální sítě přijala i druhá komora Kongresu. Podle influencerů je zákon diskriminační a ničí jim podnikání. Pravděpodobně na něj zareagují smrští soudních žalob.

Američtí uživatelé TikToku se šikují poté, co zákaz sociální sítě přijala i druhá komora Kongresu. Podle influencerů je zákon diskriminační a ničí jim podnikání. Pravděpodobně na něj zareagují smrští soudních žalob.

Celý článek
0

Ruská taktika na spáchaná zvěrstva? Zatloukat a pak obvinit druhé

Rusko reaguje na obvinění z válečných zločinů dlouhá léta stejně. V první fázi popírá, že ke zločinům vůbec došlo, pod tíhou důkazů pak hází vinu na druhé.

Ruská taktika na spáchaná zvěrstva? Zatloukat a pak obvinit druhé
Buča po stažení ruských vojsk | foto Shutterstock.com

Ruská propaganda si osvojila postup, který dobře funguje na ruskou populaci. Kdykoli civilizovaný svět přijde na to, že Rusko (dříve Sovětský svaz) a jeho příznivci udělali nějaký zločin (Katyň, sestřelení malajsijského letadla, otrava agenta Skripala, exploze muničních skladů ve Vrběticích či nyní vraždění civilistů na Ukrajině), opakovaně tvrdí, že o ničem neví a k žádnému incidentu nedošlo.

Když se kritici nenechají odradit a přinášejí stále nové důkazy, ruské úřady taktiku otočí s tím, že k dané události sice došlo, ale byla pečlivě naplánována nepřáteli Ruska, kteří se jej snaží v očích světové veřejnosti poškodit.

Stejnou taktiku používá Kreml i při odhalení vraždění ruských jednotek v ukrajinských městech Buča, Boroďanka, Irpiň, Mariupol a řadě dalších. Podle ukrajinské prokuratury se jedná o více než sedm tisíc válečných zločinů za šest týdnů války. 

Rusko na první zprávy o zabitých civilistech v Buči u Kyjeva nejprve reagovalo pobouřeným tvrzením, že se nic takového na Ukrajině neděje. Když světové agentury začaly drastické záběry ukazovat – včetně masového hrobu – a nebylo už možné obrázky ignorovat, přišli ruští politici i státní média s alternativním vysvětlením. Záběry jsou zfalšované, mrtvoly se v ulicích objevily až po odchodu Rusů a poházeli je tam „ukrajinští nacisté“, aby režim Vladimira Putina poškodili a zablokovali jednání o míru.

„Myslím, že je to podobné tomu, co se stalo v souvislosti se šokujícími zprávami z Aleppa nebo Idlibu. Státem podporovaná média jsou vždy připravena odmítnout obvinění z válečných zločinů jako falešná,“ poukázala na podobnost se zločiny v Sýrii ruská novinářka Taťjána Lokšinová z organizace z Human Rights Watch.

V současném Rusku komplikuje situaci to, že v zemi po agresi na Ukrajině nezůstala nezávislá média, takže informace Rusové čerpají jen ze státních kanálů, jež šíří propagandu proti Ukrajině i celému Západu. Moskevská vláda už oznámila, že nebude vyšetřovat zločiny svých vojáků, ale naopak šíření „fake news“ v souvislosti s diskreditací ruské armády. 

Dříve bylo nejlepší mlčet

Novinář ze zrušené nezávislé televize Dožď Ilja Šepelin vysvětlil, že ještě před deseti lety by bylo pro ruský stát nejjednodušší mlčet a na události v Buči nereagovat a předstírat, že se nic nestalo. S používáním internetu a sociálních sítí je ale těžší takové zprávy ignorovat. Takže musí nastoupit propaganda s vysvětlením: To ne my, to oni. A zaplevelit mediální prostor polopravdami a dezinformacemi. 

„Nyní musíte okamžitě zareagovat a říci, že to je vše zinscenované, všechno je to vymyšlené,“ doplnil odborník na ruské dezinformace. A co není vymyšlené, to se musí „hodit“ na protistranu. I když se jedná o protichůdný postup, u mnoha lidí funguje. 

Ukazuje se to na argumentaci ruského moderátora a propagandisty Vladimira Solovjeva, jenž hovoří o nové fázi války Západu proti Rusku. Podle něj Západ režíruje „jugoslávský scénář“ Srebrenice a Kreml obviňuje z genocidy ukrajinského lidu. 

Dokonce se v ruské televizi objevila argumentace, že název obce Buča (angl. Bucha) je podobný anglickému výrazu pro řezníka (butcher). Tak označil Putina o několik dní dříve americký prezident Joe Biden. Jen proto, aby zločinům „americký divák“ lépe porozuměl. 

Ruský generální prokurátor varoval řadové Rusy, že pomlouvání ruských vojáků včetně šíření „lží“ o masakru civilistů v Buči povede k trestnímu řízení, jež může skončit patnáctiletým vězením. 

Americká spojka

V prokremelské propagandě hraje svou roli i část amerických republikánů a moderátor televize Fox News Tucker Carlson. Jejich názory ruská média často „recyklují“, aby podpořila dezinformace týkající se Ukrajiny a Západu obecně. Carlson je dlouholetým kritikem amerických vojenských intervencí ve světě, což je postoj, který se Kremlu hodí.

Konzervativní moderátor rovněž spojoval působení syna amerického prezidenta Huntera s financováním laboratoří na biologické zbraně na Ukrajině. Pozvaní republikáni na Fox News o ukrajinském prezidentovi Volodymyru Zelenském opakovaně hovoří jako o zkorumpovaném politikovi. Výrok, který se tak dobře poslouchá v Moskvě.

Bret Schafer, jenž vede tým pro mediální manipulaci v neziskové organizaci Alliance for Securing Democracy, zdůraznil, že obousměrný tok konspiračních teorií mezi Kremlem a částí pravicových amerických politiků vytváří zpětnou vazbu, jež posiluje zprávy od obou skupin. Řada nepravdivých informací vzniká v americkém prostředí a posléze je přebírána a zesilována ruskými médii. 

I přes obrovské úsilí ale Rusko podle bývalého amerického velvyslance na Ukrajině Johna Herbsta informační válku prohrálo. Dokazuje to tím, že je nuceno vést na Ukrajině bezohlednou a brutální válku proti civilistům včetně žen a malých dětí. Svou úlohu v tom sehrál i Zelenskyj se svými výbornými komunikačními schopnostmi a to, že západní novináři osobně pokrývají válečné události na Ukrajině.