Čínský postrach automobilek chce dominovat i vlakům a zelené energetice

Firma BYD už nyní válcuje západní konkurenci ve výrobě elektromobilů. Teď chce přidat globální dominanci v produkci elektrických vlaků a kamionů nebo systémů pro ukládání energie z obnovitelných zdrojů.

Firma BYD už nyní válcuje západní konkurenci ve výrobě elektromobilů. Teď chce přidat globální dominanci v produkci elektrických vlaků a kamionů nebo systémů pro ukládání energie z obnovitelných zdrojů.

Celý článek
0

Komentář: Venezuelské ďáblovo lejno znovu na scéně. Pomůžou Rothschildi?

Země s největšími ropnými rezervami na světě je už sedm let v bankrotu, celkem dluží 154 miliard dolarů a USA na ni teď obnovily sankce. Vše mají zachránit bankéři od Rothschildů  

Země s největšími ropnými rezervami na světě je už sedm let v bankrotu, celkem dluží 154 miliard dolarů a USA na ni teď obnovily sankce. Vše mají zachránit bankéři od Rothschildů  

Celý článek
0

Prodloužená ruka Číňanů. Nová zjištění jsou pro TikTok zdrcující

Novinářská zjištění nahrávají oprávněnosti zákazu TikToku v USA. Informace od zaměstnanců potvrzují, že nad sítí oblíbenou zejména u dětí a dospívajících mají čím dál větší kontrolu Číňané. Naopak vliv lokálního managementu prý oslabuje.

Novinářská zjištění nahrávají oprávněnosti zákazu TikToku v USA. Informace od zaměstnanců potvrzují, že nad sítí oblíbenou zejména u dětí a dospívajících mají čím dál větší kontrolu Číňané. Naopak vliv lokálního managementu prý oslabuje.

Celý článek
0

Proč Putin přichází o tanky? Chaotické velení i tradiční ruský šlendrián

Rusové už přišli o více než 700 tanků a další dva tisíce kusů obrněných vozidel. Podle expertů je to důkaz kvalitního výcviku ukrajinských vojáků v používání západních zbraní, ale také ruské nekompetentnosti pro vedení války.

Proč Putin přichází o tanky? Chaotické velení i tradiční ruský šlendrián
Zničený ruský tank na Ukrajině | foto Shutterstock.com

Ruská armáda ztratila během války, která trvá již téměř dva měsíce, už několik stovek tanků. Ukrajinské síly uvádějí (k 14. dubnu), že zničily nebo získaly přes 753 tanků, k tomu je ještě třeba připočíst ztrátu dvou tisíc kusů obrněných vozidel. Podle vojenských expertů se jedná o nezvykle vysoké ztráty ruské vojenské techniky. Podobná čísla udává i vojenský blog Oryx, který ztráty počítá podle fotografií z válečné zóny.

Britský Mezinárodní institut pro strategická studia (IISS) a americká Rand Corporation ve své studii vycházejí z toho, že před vypuknutím konfliktu mělo Rusko k dispozici 2700 hlavních bojových tanků. To znamená, že už přišlo o více než čtvrtinu svých nejlepších obrněnců. 

Analytici tvrdí, že to je dáno hlavně správným použitím protitankových střel, které Ukrajina dostala od západních spojenců. Na začátku konfliktu Spojené státy dodaly Ukrajině dva tisíce střel Javelin a od té doby jich na Ukrajinu dorazily další tisíce. 

Západní střely jsou velmi silné

Střela umí podle výrobce Lockheed Martin zasáhnout tankovou věž seshora, kde je pancéřování nejslabší, a jedná se o velmi účinnou zbraň prakticky proti všem typům tanků. Javeliny jsou vybaveny dvěma hlavicemi, takže umějí prorazit i reaktivní pancíř. Spojené království zatím na Ukrajinu poslalo 3600 lehkých protitankových střel NLAW.

„Střely Javelin a NLAW jsou velmi silnou protitankovou zbraní,“ tvrdí vojenský analytik Nick Reynolds z Royal United Services Institute (RUSI). Bez této pomoci by vojenské vyhlídky Ukrajiny vypadaly daleko hůře. Ukrajinci totiž dokázali po několika dnech prakticky zastavit postup Rusů na Kyjev.

Američané navíc svou vojenskou podporu každým týdnem pokračujícího konfliktu stupňují. Ukrajinským obráncům dodávají také „sebevražedné“ drony Switchblade, které se vznášejí nad bojištěm, dokážou lokalizovat nepřátelský cíl a zaútočit na něj. 

Washington nově slíbil další balík vojenské pomoci za 800 milionů dolarů, který má obsahovat další zásilku dronů, houfnice, terénní vozidla Humvee nebo pásové obrněné transportéry M113. Biden zmínil i dodávku vrtulníků. Podle Pentagonu se má jednat o modernizované verze sovětských vrtulníků Mi-17, jež měly být původně nasazeny v Afghánistánu.

Ruský chaos

Kromě západních zbraní a dobrého velení ukrajinských sil jsou ztráty, jež byly nejvyšší v prvních týdnech konfliktu, způsobeny také chaotickým velením ruské armády. Část vojáků své tanky i další techniku jednoduše opustila a přenechala v neporušeném stavu ukrajinskému nepříteli. 

Ruská armáda operuje prostřednictvím samostatných taktických praporů (Battalion Tactical Groups  – BTG). Jednotky jsou složeny z tanků, pěchoty a dělostřelectva. Většinou zahrnují i větší počet obrněných vozidel, ale malý počet vojáků. „Rusko má relativně málo vojáků, které lze povolat,“ vysvětlil Phillips O’Brien, profesor strategických studií na St. Andrews University. 

Prapor je vhodný jako úderné komando s velkou palebnou silou, disponuje ale slabou ochranou doprovodné pěchoty. Pokud se kolona těžké techniky dostane pod nepřátelskou palbu, neumí se efektivně bránit. „To dělá z ruské armády boxera, který má skvělý pravý hák, ale nekrytou čelist,“ popsal O’Brien. 

Dalším problémem je i to, že Rusko stále neovládlo vzdušný prostor a nemůže pravidelně monitorovat pohyb ukrajinských sil. Ukrajinci – za tiché podpory zpravodajských informací od spojenců – mají naopak daleko lepší pohyb během vojenských operací a mohou se dostat do dobrých palebných pozic. Připomenul i odvlečení několika ruských tanků ukrajinskými farmáři pomocí traktoru, což lze hodnotit jako jednoznačné logistické selhání na ruské straně. Další techniku Rusové „utopili“ v ukrajinském bahně a jedná se o další strategické selhání velitelů armády. 

Nick Reynolds míní, že ruské pozemní síly, jež se skládají z velké části z branců, mají ve světovém srovnání nízkou až střední kvalitu. Vojáci často neumějí těžkou techniku, kterou mají k dispozici, správně používat. K tomu je nutné připočíst i nízkou bojovou morálku. 

Změní se poměry v Donbasu?

Nyní se vede debata o tom, jak bude konflikt v Donbasu pokračovat poté, co Rusko své síly přeskupí. Je pravděpodobné, že válka může trvat řadu měsíců, aniž by jedna či druhá strana učinila výrazný průlom. 

Tracey Germanová z katedry obranných studií na King’s College London uvedla, že Rusko navýšilo počet praporů na východní Ukrajině ze třiceti na čtyřicet. Otevření jediné fronty může Putinovi přinést úspěch. Západní zpravodajské služby odhadují, že nyní má Moskva k dispozici devadesát bojeschopných taktických praporů, při plné síle má každý prapor zhruba 800 vojáků. Naopak 37 až 38 praporů je bojově nepoužitelných, zejména ty, které byly nasazeny okolo Kyjeva, Sumy a Černihiva.

Na druhou stranu se ukazuje, že ukrajinské jednotky jsou také přetížené a bez nové techniky nedokážou ruské jednotky vytlačit ze svého území. Při ruské ofenzivě se budou snažit zejména bránit, zastavit ruský postup a vyhnout se obklíčení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dlouhodobě žádá, aby západní země posílaly více těžkých zbraní. 

Západní agentury si všímají toho, že Česko bylo první zemí NATO, jež poskytla Ukrajině tanky T-72, které nepoužívá. Polsku se měla ztratit stovka modernizovaných sovětských tanků T-72 z Lublinu a shodou okolností se v Donbasu objevují další tanky T-72 ukrajinské armády. Podle polských představitelů jde o náhodu. Pokud se nepřidají ostatní státy s modernější výzbrojí, nelze čekat, že země dokáže okupanty zatlačit zpět z jihu a východu svého území.