Potraviny už si Češi z Polska vozí. Nastal čas kupovat ve Varšavě i akcie?

Varšavská burza je mnohem větší než pražská a nabízí investorům některé zajímavé tituly.

Potraviny už si Češi z Polska vozí. Nastal čas kupovat ve Varšavě i akcie?
Varšavská burza | foto MOZCO Mateusz Szymanski / Shutterstock.com

Přeshraniční nákupy potravin, drogistického zboží anebo dětských hraček v Polsku jsou už pro řadu Čechů nedílnou součástí života. Podle některých analytiků ale nastal čas zaměřit se i na polský akciový trh. 

Už proto, že oproti varšavské burze, která se na hlavním trhu pyšní několika stovkami titulů, je ta pražská ušmudlanou popelkou. Proevropská vláda Donalda Tuska může navíc znamenat větší důvěru investorů v region, a přinést tak zajímavé zhodnocení.

Pepco a PKN Orlen

Některé ze zajímavých titulů z její nabídky si přitom řada z nás na první dobrou s Polskem možná ani nespojuje. Pokud jste si například nedávno pořídili vánoční prostírání anebo soba do okna v Pepcu, podpořili jste právě titul z varšavské burzy. 

Akcie Pepca se sice v posledních měsících ocitly v hlubokém propadu, teď se však kurz začíná obracet a jenom za poslední měsíc si připsaly 35 procent. Sice už nejsou nejlevnější, přesto mohou představovat zajímavou nákupní příležitost. Analytici očekávají, že zisky firmy v následujících třech letech porostou každoročně o více než čtyřicet procent.

Poslední rok se varšavské burze dařilo a index WIG20, složený z dvaceti největších titulů, vzrostl za stejné období o 33 procent, tedy víc než většina evropských indexů. Klasikou mezi největšími firmami varšavské burzy zůstává obří síť benzinek PKN Orlen, jejíž součástí je i český Orlen Unipetrol. 

Akciím petrochemického gigantu se sice příliš nedaří, loni firma nicméně utržila přes 200 miliard korun, což je úctyhodné. Analytici do budoucna očekávají růst akcií společnosti a investoři se do té doby mohou zahojit na velmi lukrativním dividendovém výnosu přesahujícím osm procent. K růstu by mohlo přispět i zpomalení nástupu elektromobility v Evropě.

Dino, Allegro, PGE

Jistotu zisku i v dobách krize představují potraviny. Takovým příkladem může být na varšavské burze síť supermarketů Dino Polska. Firma se vyznačuje tím, že všechny své prodejny staví k nerozeznání stejně, což sice v počátku představuje vyšší náklady, ale v dlouhodobém horizontu to umožňuje být vysoce efektivní. Dino se navíc nebojí stavět obchody ani v menších sídlech, kam se větší, zavedené řetězce obávají. 

Od svého uvedení na varšavskou burzu v roce 2017 vzrostly akcie společnosti o závratných tisíc procent. Ve své analýze polského trhu doporučují Dino jako vhodnou příležitost ke koupi i čeští analytici společnosti XTB, kteří jí věnovali toto video.

Známou společností obchodovanou na varšavské burze je například i energetický kolos PGE (Polska Grupa Energetyczna), který tak trochu připomíná náš ČEZ. Také jeho akcie sledují v posledních měsících vzestupný trend. V Česku je dobře známá i společnost Allegro, která má pod svými křídly například někdejšího internetového prodejce Mall.cz.