Honosí se zájmem o ekologii, investory ale dobrácké firmy přestaly zajímat

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Celý článek
0

Německá elektrická síť narazila na strop. Oranienburg u Berlína nedovoluje nové přípojky

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Celý článek
0

Čínský postrach automobilek chce dominovat i vlakům a zelené energetice

Firma BYD už nyní válcuje západní konkurenci ve výrobě elektromobilů. Teď chce přidat globální dominanci v produkci elektrických vlaků a kamionů nebo systémů pro ukládání energie z obnovitelných zdrojů.

Firma BYD už nyní válcuje západní konkurenci ve výrobě elektromobilů. Teď chce přidat globální dominanci v produkci elektrických vlaků a kamionů nebo systémů pro ukládání energie z obnovitelných zdrojů.

Celý článek
0

Hlavolam pro vedení Redditu: Hrát dál divokou hru, nebo dospět?

Sociální síť Reddit zvládla vstup na burzu a získala spoustu peněz. Ta obtížná pasáž nastane až teď: Reddit musí začít vydělávat. K tomu potřebuje inzerenty, a ti budou chtít umravňovat diskuse, což ovšem naštve miliony svobodomyslných „redditorů“.

Hlavolam pro vedení Redditu: Hrát dál divokou hru, nebo dospět?
Reddit | fot Shutterstock.com

Akcie provozovatele sociální sítě Reddit v pondělí podražily o 30 procent, když poptávka investorů pokračovala i po úspěšném vstupu na burzu z minulého čtvrtka. Akcie firmy ve čtvrtek debutovaly na 34 dolarech, ale v pondělí uzavřely obchodování na ceně 59,80 dolaru. Reddit a jeho investoři tak v rámci nabídky získali dohromady zhruba 750 milionů dolarů.

Již během prvního dne obchodování na newyorské burze nabraly akcie Redditu 48 procent. Mnoho moderátorů a uživatelů, známých jako „redditors“, tím vydělalo pěkné peníze. Spolu se svými přáteli a rodinnými příslušníky se mohli podílet na vstupu na burzu prostřednictvím programu řízených akcií, což je model, který dříve využívaly společnosti Airbnb, Rivian a Doximity.

Generální ředitel OpenAI Sam Altman, první investor a bývalý člen představenstva společnosti Reddit, zaznamenal po debutu nárůst svého podílu ve společnosti ze 200 milionů dolarů na více než 613 milionů dolarů.

Nerovná hlasovací práva

Jedním z velkých vítězů mezi investory byla rodina Newhousů, která prostřednictvím společnosti Advance Magazine Publishers Inc. vlastní nakladatelství Condé Nast, jež Reddit koupilo v roce 2006 za 10 milionů dolarů (v roce 2011 jej Advance z Condé Nast zase vyjmula). Akcie společnosti mají nyní hodnotu asi 2,1 miliardy dolarů, což je pro jejich vydavatelské impérium, do kterého mimo jiné patří časopisy Vanity Fair, New Yorker a Vogue, slušný zisk.

Investoři, kteří vložili do Redditu peníze v posledním kole financování v roce 2021 (platili 61,79 dolaru za akcii), jako například investiční firma Fidelity, jsou dosud méně spokojeni. Před začátkem úterního obchodování byla cena akcií okolo 62 dolarů, což by těmto investorům nevyneslo dohromady nic.

Nadšení kolem veřejné nabídky akcií sdíleli i lidé, kteří na Redditu přímo zainteresování nejsou. Úspěšný vstup na burzu by mohl k témuž kroku strhnout další firmy, které dosud většinou váhají. Zároveň však nadšení odvedlo pozornost od důležitého problému, který by mohl mít pro kapitálové trhy větší – a negativní – důsledky.

Reddit totiž vstoupil na burzu s nerovnými hlasovacími právy v rámci dvoutřídní struktury akcií. To znamená, že někteří akcionáři – firemní insideři a prvotní investoři z doby před vstupem na burzu – mají cennější hlasovací práva, než jaká mají nezávislí akcionáři.

Reddit tak „přispívá k trendu, který podkopává základní princip dobré správy a řízení společností a může potenciálně způsobit další újmu dlouhodobým investorům a střadatelům“, píše v komentáři pro deník Financial Times Caroline Escottová, předsedkyně britské Koalice investorů za rovné hlasování a vedoucí investiční manažerka ve společnosti Railpen.

Krystalickým příkladem kritizovaného přístupu je Facebook. Jeho zakladatel a šéf Mark Zuckerberg sestrojil strukturu hlasovacích práv, která mu umožňuje o Facebooku (dnes Meta) rozhodovat samotnému, ačkoli jeho podíl ve firmě již není většinový.

Jako Hlava XXII.

Kromě starosti o dodržování prospěšných pravidel korporátní správy však Reddit a jeho vedení trápí konkrétnější problém. Pro okrajovou, na svobodu slova orientovanou platformu, jíž dominují bizarní memy, svérázný humor a hráči počítačových her, znamená vstup na burzu přelom, který může dopadnout velmi zle pro všechny zúčastněné: management, uživatele i investory.

Výčet a provázanost důvodů se čte jako Hlava XXII. Reddit, dosud mírně excentrická platforma, získal od investorů tři čtvrtě miliardy dolarů především kvůli tomu, že má mnoho disproporčně vlivných uživatelů, ačkoli jejich počet (73 milionů každodenních uživatelů) zaostává za Twitterem (245 milionů), neřkuli Facebookem (2,1 miliardy).

Zároveň vstup na burzu znamená účast akcionářů, kteří budou po managementu požadovat dividendy nebo alespoň zhodnocení své investice. K tomu bude Reddit potřebovat vydělávat, což zatím nečiní.

A aby mohl vydělávat, bude Reddit bezpodmínečně potřebovat inzerenty. Ti se zase chtějí vyhnout riziku, že se spálí spojením své značky s nevhodným obsahem. Taková situace postihla Twitter (dnes X), jejž inzerenti masově opustili ve chvíli, kdy nový majitel Elon Musk de facto zrušil moderování tamních diskusí. Lze očekávat, že i v případě Redditu budou inzerenti chtít, aby management ty nejkontroverznější hlasy na síti umravňoval.

Redditors umějí být neuctiví, jen co je pravda. Zároveň si ovšem velmi zakládají na tom, že jim jejich platforma do diskusí nemluví. Lze si tak snadno představit, že na jakýkoli případný zásah do dosud neomezovaného projevu bude tato svérázná komunita velmi citlivá.

Delikátní situace

Pro zakladatele a šéfa Redditu Steva Huffmanna je to delikátní situace. V rámci vstupu na burzu prodal 500 tisíc svých akcií, čímž si přišel na slušných 17 milionů dolarů (a protože se mu povedlo vstup uskutečnit za valuace přesahující, o zhruba dvojnásobek, pět miliard dolarů, měl by podle smlouvy obdržet další prima prémie ve formě akcií).

Jeho loňský plat čítá – včetně odměny (znovu) ve formě akcií – 193 milionů dolarů. O takovou dojnou krávu rozhodně nechcete přijít; zejména proto, že již zmíněná dosavadní bilance firmy je hluboko v červených číslech.

Co si tedy má Huffmann počít? Může trvat na tom, že na stávající praxi nic měnit nebude. V tom případě mu hrozí, že z výše zmiňovaných reputačních důvodů bude mít problém sehnat inzerenty.

Nebo může naopak nasadit kravatu a říci, že Reddit je už dospělý – a tím riskovat hromadný odchod či revoltu redditorů. Ale protože právě redditoři byli hlavním důvodem úspěchu při vstupu na burzu, znamenalo by to, že firma bude podstatně méně atraktivní jak pro inzerenty, tak pro (stávající i potenciální nové) investory.

V obojím případě by to znamenalo špatné výdělky a pokles ceny akcií. To by nejspíš firmě vyneslo revoltu akcionářů a Huffmannovi předčasný důchod. Jedině že by se držel u moci pomocí svých nadstandardně silných hlasovacích práv – a to by byla cesta do pekel na všechny způsoby.