Další žaloba na Muska. Exmanažeři Twitteru chtějí 128 milionů dolarů

Elon Musk, aktuálně druhý nejbohatší člověk světa, čelí žalobě bývalých vrcholových manažerů sociální sítě Twitter (nyní X). Ti si u soudu chtějí vymoct odstupné, které jim Musk odepřel.

Další žaloba na Muska. Exmanažeři Twitteru chtějí 128 milionů dolarů
Elon Musk, majitel sociální sítě X (dříve Twitter). | Shutterstock.com

Převzetí Twitteru miliardářem Elonem Muskem lze označit různě, rozhodně však nikoli jako přátelské. Po nevídané transakci ve výši 44 miliard amerických dolarů Musk prakticky na hodinu vyhodil všechny vrcholové manažery firmy. Následně významně pročistil i řady běžných zaměstnanců. Kvůli jeho zásahům byla několik dní služba prakticky paralyzovaná, protože příspěvky na síti nikdo nemoderoval. Podle kritiků Musk síť svým dramatickým příchodem prakticky zničil, vizionář tvrdí opak: prý ji zachránil.

S jeho verzí událostí však dlouhodobě nesouhlasí bývalí manažeři Twitteru. S těmi se Musk rozloučil velmi rychle. Ve výpovědích dokonce uvedl takové důvody, kvůli nimž přišli o odstupné, které by jim za standardní situace náleželo.

Bývalý generální ředitel Parag Agrawal, vedoucí právního oddělení Vijaya Gadde, hlavní právník Sean Edgett a někdejší finanční ředitel Ned Segal se však s vyhazovem z října 2022 „bez dolaru“ nechtějí smířit. V rozsáhlé žalobě, kterou podali na federálním soudu v Kalifornii, požadují po Muskovi doplatit více než 128 milionů dolarů. Skoro polovina (60 milionů) má náležet bývalému CEO Agrawalovi.

Firma ve výpovědích uvedla, že se dotyční vyhození zaměstnanci dopustili „hrubých pochybení.“ Vytýkáno jim bylo „plýtvání korporátních prostředků“ a neadekvátní odměny za práci. „Nebyl však předložen žádný konkrétní příklad našich provinění," argumentuje se však v žalobě. Podle manažerů byly vyhazovy jen důsledkem vzteku, který cloumal Muskem poté, co o Twitteru nejdříve projevil zájem, ale následně se chtěl z nákupu vycouvat. Vedení Twitteru jej však právní cestou k nákupu nakonec přinutilo.

„Musk byl naštvaný, protože po několika pokusech odstoupit od akvizice Twitteru jej tato společnost žalovala a nutila jej ji uskutečnit. Svůj vztek si vybil na všech zúčastněných v daném řízení,“ píše se v žalobě.

Nejde o první žalobu na Muska. Několik jich podali i řadoví zaměstnanci, kterých propustil několik tisíc. Spory vede rovněž s některými bývalými dodavateli služeb a dalšími partnery.

O vyjádření Twitteru (dnes X) na žalobu manažerů požádal list Financial Times. Mluvčí firmy však na žádost nereagoval.