Kde byl Husserl, když padly Západní Úvaly? Petice žádá pojmenování Rohanského nábřeží v duchu Pána Prstenů

Devatenáct nových ulic na pražském Rohanském nábřeží má získat názvy po slavných filozofech, které jsou známí svými pacifistickými myšlenkami. To se ale nelíbí petici, která chce, aby se upřednostnili jména jezdců Rohanu ze ságy Pán Prstenů. Už téměř osmi tisícům lidí třeba vadí, že v seznamu filozofů není ani jedna žena.

Kde byl Husserl, když padly Západní Úvaly? Petice žádá pojmenování Rohanského nábřeží v duchu Pána Prstenů
Válečníci Rohanu ze světa Pána Prstenů | Wurger / CC BY-NC 4.0 DEED

Při vší úctě k Ludwigu Wittgensteinovi – navštívil vůbec kdy v životě Jízdmarku? Jak pomohl Immanuel Kant ve válce proti Sarumanovým hordám? Kde byl Edmund Husserl, když padly Západní Úvaly?

Autoři petice za pojmenování nových ulic na Rohanském nábřeží podle postav z Rohanu z Pána Prstenů si položili otázky, proč chce Praha pojmenovat novou čtvrť po filozofech. Upozorňují také na to, že mezi návrhy není jediná žena. Podle nich by tak vznikající ulice měly nést jména jako Théodenova, Éowynina, Smělmírova nebo Rohanských štítonošek. 

Petice, pod níž je podepsán David Payne, už získala bezmála osm tisíc podpisů. Celkově navrhuje 12 názvů, které mají všechny vazbu k Rohanskému království ze světa Pána Prstenů. „Zbylých pět nechť stanoví jazykovědná komise ve spolupráci s odborníky na dílo J. R. R. Tolkiena,“ píše se v návrhu.

Podporu nalezla petice i na nejvyšších místech. Pražský náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) na Facebooku napsal, že je mu sympatická. „Osobně to vnímám jako velmi záslužný počin, protože petice myslí také na ženy a navrhuje pro ně v místopisných názvech důstojné zastoupení.“ 

Třídílný epický román Pán Prstenů napsal britský spisovatel John Ronald Reuel Tolkien mezi lety 1937 a 1949. Patří mezi nejznámější fantasy příběhy, jedná se také o třetí nejprodávanější román vůbec. Na přelomu tisicíletí vznikla filmová adaptace režiséra Petera Jacksona.

Měly by se ulice Rohanského ostrova jmenovat po Rohanech?