Po Chile na Kypr. Solárník Sobotka expanduje

Skupina Solek Holding českého podnikatele Zdeňka Sobotky, která dosud nejvíce expandovala v Jižní Americe, se nově zaměřila také na jižní Evropu. Se svými aktivitami vstoupila na Kypr.

Po Chile na Kypr. Solárník Sobotka expanduje
Solární park skupiny Solek v Santa Laura, Chile | Archiv

Prvním projektem je solární elektrárna Athienou. Její stavba byla zahájena zhruba před dvěma týdny a dokončena má být letos na podzim. Solek plánuje nejpozději do konce roku 2024 postavit na Kypru elektrárny o výkonu až 150 megawattů.

„Vstup na Kypr je pro nás dalším strategickým krokem. Ostrov leží na místě, které se v rámci Evropské unie těší jednomu z nejvyšších slunečních záření. Elektřina je v této lokalitě drahá a její výroba se silně spoléhá na nákladný, a hlavně neekologický plynový a těžký topný olej. Kypr navíc nemá žádné propojení se sousedními zeměmi a musí spoléhat na vlastní produkci elektrické energie,“ vysvětluje Zdeněk Sobotka, zakladatel a zároveň generální ředitel energetické skupiny Solek. Ta nyní na Kypru chystá zhruba 70 menších projektů. 

Solární elektrárna Athienou bude dokončena mezi prvními. „V průběhu dvou až tří let počítáme s tím, že na Kypru připojíme až 150 megawattů vlastních elektráren. Směřujeme také k tomu, abychom se zde příští rok mohli stát alternativním dodavatelem elektřiny. Pomáháme tak měnit, a hlavně ekologizovat celý energetický trh na Kypru,“ dodal Sobotka, který na ostrově spolupracuje také s finskou společností Flexens. Ta se zaměřuje na technologie skladování energie. 

Sobotka začínal podnikat v reklamě, ale v roce 2010 se pustil do stavby fotovoltaických elektráren. Není však typickým příslušníkem zlaté solární horečky z let 2008 až 2010. Na domácím trhu totiž dostavěl jen zdroje za 1,6 megawattu a raději se vrhl za hranice. Nejdříve na Slovensko a také do Rumunska. Největších úspěchů ale dosáhl ve vzdáleném Chile, kde postavil už 15 solárních elektráren o výkonu 87,5 megawattu a v průběhu dvou let chce dokončit další projekty s výkonem přes 500 megawattů. Některé z nich prodal kanadskému fondu CarbonFree.