Solek připraví výrobu zeleného vodíku pro chilský přístav

Společnost Zdeňka Sobotky, specializující se na projektování a provoz solárních elektráren, naskakuje do nového, zeleného odvětví. Zajistí obnovitelný vodík pro přístav Puerto San Antonio.

Solek připraví výrobu zeleného vodíku pro chilský přístav
Zdeněk Sobotka | foto archiv

S vodíkem se v tomto týdnu roztrhl pomyslný zelený pytel. Česká společnost Solek Zdeňka Sobotky je další z firem, které na vlnu módního plynu naskočily. S největším chilským přístavem Puerto San Antonio uzavřela společnost dohodu o vývoji projektu výroby vodíku ze sluneční, případně větrné energie.

Dohoda se v první fázi týká vypracování studie proveditelnosti, která by měla být hotová do dvanácti měsíců. Předpokládá se, že v případě úspěchu bude Solek následně celý projekt i realizovat. Vodík, který by měl sloužit jako palivo pro vozidla nebo pro transport a odbavení nákladu v přístavu, se bude vyrábět prostřednictvím elektrolýzy vody. 

„Zelený vodík bude zásadní při snížení emisí uhlíku a umožní nám nabídnout výkonnou alternativu pro koncesionáře,“ prohlásil Luis Knaak, generální ředitel přístavu, kterým loni prošlo 22 milionů tun nákladu.  

Energii by měla dodat připravovaná fotovoltaická elektrárna Leyda o instalovaném výkonu až 96 megawattů, jejíž výstavba má odstartovat v průběhu příštího roku. To je téměř dvojnásobný výkon, než má největší tuzemský solární park Ralsko. Pro zajištění plynulých dodávek elektřiny se ovšem počítá i s výstavbou větrných elektráren. Solek proto v lokalitě aktivně hledá akviziční příležitosti. Zkušenosti z větrné energetiky by pak firmě mohly otevřít prostor v dalším obnovitelném sektoru.

„Vodík je teprve na začátku, ale to byla fotovoltaika zhruba před patnácti lety také. Podpisem této dohody se řadíme mezi ty, kteří podnikají první kroky v nevyhnutelném technologickém posunu,“ komentoval dohodu Sobotka. Solek je dlouhodobě aktivní právě v jihoamerické zemi, kde disponuje solárními elektrárnami o výkonu sto megawattů. Nedávno však rozšířil své působení i na Kypr a do dvou let chce mít panely o výkonu 500 megawattů. 

Solek však není jediná z tuzemských firem, kterou zelený – tedy bezemisní – vodík zlákal. Skupina Solar Global Vítězslava Skopala tento týden oznámila uzavření kontraktu na dodávku elektrolyzéru pro vodíkovou čerpací stanici v Napajedlech na Zlínsku. „Takto vyrobený zelený vodík bude čerpací stanice ve městě Napajedla moci tankovat nejen do nákladních vozidel a autobusů, ale rovněž do osobních automobilů s ekologickým vodíkovým pohonem, jako je například Toyota Mirai nebo Hyundai Nexo,“ dodal Skopal.

Elektřinu bude plničce dodávat střešní solární elektrárna o výkonu 600 kilowattů. Jde tedy o výrazně nižší výkon než chilský projekt firmy Solek. Solar Global se však díky tomu zřejmě stane historicky prvním výrobcem a prodejcem zeleného vodíku v Česku. 

Vyrábět bezemisní vodík plánuje v Česku také energetická skupina Sev.en nebo Orlen Unipetrol. Po možnostech v zahraničí naopak pokukuje skupina investorů kolem známého slezského průmyslníka Pavla Juříčka. Jak informoval týdeník Hrot na jaře, v zatím blíže neupřesněné jihoevropské zemi má připravený projekt výroby vodíku se solární elektrárnou o výkonu 26 megawattů.