Cesta za sluncem

Podnikatel Zdeněk Sobotka vsadil před jedenácti lety na solární energetiku a udělal dobře. Jeho sluncem zalité plány pohání kapitál od světových fondů i bank, teď se chystá na vítr i vodík

Cesta za sluncem
Zdeněk Sobotka | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Dobře ví, že v Česku obor fotovoltaických elektráren nemá dobrou pověst. Ale časy se mění. Podnikatel Zdeněk Sobotka, zakladatel a většinový majitel skupiny Solek, rozhodně není typickým spekulantem z éry před deseti lety, kdy obor poslaly ke dnu přebujelé dotace a tajemní solární baroni. Zároveň připouští, že nebýt tohoto období, Solek by zřejmě nevznikl.

Před jedenácti lety se totiž někdejšímu podnikateli v reklamě naskytla možnost koupit a dostavět projekt menší elektrárny o výkonu 1,6 megawattu. Původní majitelé a investoři se totiž nepohodli a nebyli schopni elektrárnu včas dokončit.

Sobotku, náruživého astronoma, který by se rád podíval do kosmu, oblast fotovoltaické energetiky dlouhodobě zajímala, a tak se s partou přátel rozhodl do projektu vstoupit. Převzal ho a za extrémně krátkou dobu i úspěšně dokončil. První elektrárna zhruba za sto milionů korun ho vyučila řemeslu, které teď ve světě hodně frčí.

Český stát ale solární boom razantně utnul, a tak se Sobotka vypravil zhodnocovat své nově nabyté zkušenosti za hranice. Nejdříve na Slovensko, do Rumunska a pak hlavně do dalekého Chile, kde dnes Solek patří k největším hráčům.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit