Penta prodává nemocnice. Rozhodne se v květnu

Investiční skupina Penta do konce května rozhodne o tom, zda prodá část svého zdravotnického holdingu. Ten provozuje nemocnice a polikliniky na Slovensku, v Česku a Polsku.

Penta prodává nemocnice. Rozhodne se v květnu
Václav Jirků | Tomáš Novák týdeník HROT

Podle nového partnera Penty, někdejšího lékaře Václava Jirků, který má zdravotnický byznys skupiny na starosti, brzy padne rozhodnutí, jakou cestou se Penta vlastně vydá. Investiční banka J.P. Morgan v Londýně už několik měsíců pro Pentu připravuje prodejní tendr a sonduje možné zájemce na trhu. 

Mezi nimi jsou velké investiční fondy, ale také mezinárodní zdravotnické skupiny. Šéfové Penty teď intenzivně diskutují, který partner by byl pro jejich plány nejvhodnější. 

„V polovině května budeme vědět, jak proces vypadá, a uděláme rozhodnutí, zda prodej uskutečníme. V tuto chvíli máme dvanáct zájemců, kteří se na to dívají. Mezi partnery teď není jednoznačná shoda. Byznysu se daří, máme pěkné výsledky a v partnerství je vždycky nějaké riziko. Nabízí se otázka, zda ho podstupovat, když některé budoucí investice jsme schopni dělat i sami,“ říká Jirků. 

Skupina uvažuje například o vstupu do rumunských nemocnic. Tamní trh Penta dobře zná neboť na něm působí s herní skupinou Fortuna i lékárnami Dr. Max. A právě vstup do Rumunska by podle jeho slov Penta zvládla vlastními silami.

Ale případný prodej části holdingu, který aktuálně zastřešuje 34 nemocnic a 41 klinik, zároveň Pentě dává i smysl.   

„Základní myšlenka je taková, že hledáme partnera, který by po deseti letech zhodnotil naše investice do zdravotnictví a který by nám zároveň pomohl s velkými investicemi, třeba s nemocnicí na Borech, což je stavba za pět miliard korun,“ vyjmenovává někdejší šéf ARO z kolínské nemocnice, který pro Pentu začal pracovat v roce 2006. 

Navíc všechny zdravotnické firmy – česká Penta Hospitals, polská skupina EMC i slovenský Svět zdravia a ProCare – generují zajímavý zisk, a tak si skupina pohrává s myšlenkou podívat se s tímto modelem na další trhy. 

„Na našich trzích se toho už tolik nenabízí. Na Slovensku toho máme víc než dost, v Česku se toho moc koupit nedá, podobně v Polsku. A tak se nabízejí trhy jihovýchodní Evropy – Rumunsko a Srbsko, kde jako Penta máme nějaké aktivity. A s equity partnerem bychom možná měli větší odvahu,“ dodává Jirků.

Partneři skupiny dnes ještě nemají jasno, jaký typ partnera přesně hledají. Na prodej může být jakýkoli podíl, který Pentě zajistí kontrolu nad směřováním skupiny. Podle Václava Jirků jsou favority spíše finanční investoři, tedy nějaký investiční fond, který zároveň už nějaké zkušenosti z oboru má.  Také strategičtí hráči z oboru prý projevují zájem. Podle dlouholetého investičního ředitele Penty, který se stal v únoru druhým českým partnerem skupiny v její historii, jsou to velké nadnárodní firmy s velkým renomé. 

„Ale u stratéga jsou dva problémy. Jednak bude mít svou představu, jak zdravotnictví dělat. To může být příčinou sporů. Pak je u něj přirozené, že se v nějakém čase bude poohlížet po kontrole nebo stoprocentním vlastnictví. Neříkám, že v budoucnu nebudeme připraveni bavit se i o úplném exitu, ale v tuto chvíli to rozhodně není preferovaná varianta. Proto by nyní dával přece jen větší smysl finanční investor, který by přinesl peníze a nějakou zkušenost z oboru i z dalších regionů,“ shrnuje aktuální preference vládců investiční skupiny.

Penta své nemocnice organizuje pod holdingem Penta Hospitals International. Ten ve třech zemích zaměstnává přes 15 tisíc lidí. K tomu na Slovensku ještě drží největší zdravotní pojišťovnu Dôvera a také třetí největší lékárenský řetězec v Evropě Dr. Max. Lékárny ani pojišťovna nejsou předmětem obchodu.

Obsáhlý rozhovor s novým partnerem Penty Václavem Jirků o zdravotnictví, nové éře skupiny i jeho začátcích v byznysu čtěte v novém čísle týdeníku Hrot, které vychází 26. dubna.