Nový Huawei: konkurence pro Apple, výsměch americkému embargu a hrozba pro Západ

Telefon Huawei Mate 60 nejspíš využívá čipů, o nichž se myslelo, že je Číňané nedokážou sami vyrobit.

Nový Huawei: konkurence pro Apple, výsměch americkému embargu a hrozba pro Západ
Huawei Mate 60 | foto Profimedia.cz

Mobilní telefon Mate 60 od čínské polostátní firmy Huawei je srovnatelný s nejlepšími přístroji od Applu; stahování z internetu má umět dokonce rychleji než nejnovější iPhone. Klíčový k takové výkonnosti je sedminanometrový čip. Problém je v tom, že k výrobě takových čipů by firma Huawei kvůli obchodním omezením ze strany Spojených států neměla mít přístup.

Západní analytici se shodují v názoru, že Číňané dokázali sami vyrobit pokročilý křemíkový čip v měřítku miniaturizace, o kterém se mělo za to, že je mimo jejich možnosti.

Huawei Mate 60 Pro má v sobě nový čip Kirin 9000s, jejž vyrobila čínská polostátní společnost Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), uvedla analytická společnost TechInsights. Tento procesor využívá – jako první v historii SMIC – nejpokročilejší sedminanometrovou technologii. Znamená to, že čínská vláda dosáhla ve snaze o vybudování domácího čipového ekosystému minimálně dílčího pokroku.

Zákazu navzdory

USA omezují společnosti Huawei přístup k nástrojům na výrobu nejpokročilejších čipů od roku 2019. Přestože je Huawei výrobcem síťových zařízení 5G, mohl dříve uvádět na trh pouze omezené série skutečných telefonů 5G s využitím již dříve dovezených čipů. Huawei poté dostal zákaz dodávat síťové vybavení 5G v řadě západních zemí kvůli obavám o národní bezpečnost, které vyvolávají firemní vazby na čínskou vládu. 

Nejpokročilejší známý čip od SMIC měl větší měřítko čtrnáct nanometrů. Washington firmě koncem roku 2020 zakázal získat potřebné stroje k výrobě sedminanometrového čipu od nizozemské firmy ASML. Společnost TechInsights však v roce 2022 uvedla, že se domnívá, že se společnosti SMIC podařilo vyrábět sedminanometrové čipy vylepšením strojů jednodušších, které mohla od ASML kupovat stále bez omezení. Dan Hutcheson, analytik společnosti TechInsights, řekl agentuře Reuters, že nejnovější vývoj je pro USA „políčkem do tváře“.

Takový triumf nejspíš není zadarmo. Výzkumné firmy odhadují, že z čipů vyrobených takto vylepšenou starší technologií bude maximálně polovina použitelných, oproti běžné normě devadesát procent a více. To výrobu telefonů zpomaluje a prodražuje. 

Výrobci mimo Čínu k výrobě nejlepších sedminanometrových čipů používají proces známý jako extrémní ultrafialová litografie (EUV). Jeho technologické detaily USA přísně střeží ve snaze udržet je mimo dosah Pekingu.

„Kontroly [USA] způsobují vysoké náklady na výrobu kontrolovaných technologií v Číně,“ řekl Doug Fuller, výzkumník v oblasti čipů na Copenhagen Business School, a dodal, že účet pravděpodobně platí čínská vláda. Někteří analytici uvedli, že existuje možnost, že společnost Huawei nakoupila výrobní technologii a zařízení od společnosti SMIC, aby mohla čip vyrobit, místo aby tak učinila ve spolupráci.

Státní podpora

Vládní účasti na vývoji čipů by nasvědčoval i fakt, že se Peking chystá spustit nový státem podporovaný investiční fond, jehož cílem je získat přibližně čtyřicet miliard dolarů na podporu právě výroby čipů. Peníze by měly zaplatit úsilí dohnat USA a další technologické konkurenty.

Společnost Huawei začala prodávat svůj telefon Mate 60 Pro na začátku září. Poskytnuté specifikace inzerovaly jeho schopnost uskutečňovat satelitní hovory, ale nenabízely žádné informace o výkonu jeho čipové sady. Kupci telefonu v Číně však zveřejňovali na sociálních sítích videa z rozebírání a sdíleli rychlostní testy, které naznačují, že Mate 60 Pro je schopen stahovat data rychlostí převyšující rychlost špičkových 5G telefonů.

Huawei Mate 60

Uvedení telefonu na trh vyvolalo v Číně patřičnou pozornost (a časově se shodovalo s návštěvou americké ministryně obchodu Giny Raimondové).

Úspěch Huaweie také trápí Apple, konkurenčního výrobce špičkových telefonů. Čínská vláda totiž souběžně zakázala státním zaměstnancům používat iPhony. Apple přitom generuje asi dvacet procent svých příjmů právě v Číně. Zprávy o zákazu vedly k tomu, že akcie společnosti Apple ztratily minulý týden na tržní hodnotě přibližně dvě stě miliard dolarů. 

Někteří odborníci se však domnívají, že obavy z dopadu vládního zákazu jsou neopodstatněné. „Domníváme se, že v nejhorším případě jde o půl milionu iPhonů z celkového počtu zhruba 45 milionů, které očekáváme, že se v Číně prodají v příštích dvanácti měsících,“ řekl investorům ve zprávě pro klienty analytik společnosti Wedbush Securities Dan Ives.