Honosí se zájmem o ekologii, investory ale dobrácké firmy přestaly zajímat

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Celý článek
0

Na daních zaplatil přes šest miliard. Vlastenecká povinnost, říká byznysmen Cuban

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Celý článek
0

Německá elektrická síť narazila na strop. Oranienburg u Berlína nedovoluje nové přípojky

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Celý článek
0

„Nemá právo zadržovat peníze dětem.“ Exekutor ve vazbě dluží peníze i stovkám samoživitelek

Z Exekutorského úřadu v Praze 10 zmizelo 85 milionů korun. Obvodní soud proto poslal tamního exekutora Igora Ivanka do vazby, na peníze teď stále čeká například VZP nebo ČEZ. A nejen ti – bez prostředků jsou nyní stovky samoživitelek a dalších osob v nouzi, které na Ivankovy právní služby spoléhaly.

„Nemá právo zadržovat peníze dětem.“ Exekutor ve vazbě dluží peníze i stovkám samoživitelek
Exekutor Ivanko nechal na holičkách stovky samoživitelek - Ilustrační snímek | Shutterstock

Samoživitelky mají často hluboko do kapsy. Na domácí práce jsou samy a kromě běžných výdajů musí dětem platit kroužky, hračky nebo pomůcky do školy. Jejich bývalí partneři jim navíc mnohdy odmítají posílat výživné. Do hry pak nastoupí exekutor. Ani v tomto případě ale nemusí všechno probíhat bezproblémově. Zvlášť, když onoho exekutora zadrží policie.

Takový je případ nejméně osmi stovek samoživitelek, které závisely na službách exekutora Igora Ivanka. Toho nedávno zadržela policie – měl totiž ze svého úřadu vyvést zhruba 85 milionů korun. Celá tato suma přirozeně nebyla určena jen samoživitelkám, ty teď ale výpadek příjmů znatelně pociťují. Úřad s nimi navíc přestal komunikovat.

Exekutor nechal na holičkách stovky lidí

„Když jsem tam volala, tak na mě sekretářky křičely, co si je dovoluju obtěžovat. A panu exekutorovi se dovolat taky nedá. Problémy s ním už navíc trvají delší dobu. Peníze posílá, jak se mu zachce. A mně pak ty finance samozřejmě chybí,“ popisuje Veronika Hajná, matka tří dětí. Těm platí například angličtinu, florbal a jednomu nemocnému potomkovi i spreje na astma. 

Nepříjemné zkušenosti na Ivankově úřadě má i Michaela Nečasová. „Paní tam na mě byla dost nepříjemná a nic mi nevysvětlila. Neustále mi jenom opakovala, že tam jsou technické problémy. Ale moje děti mají nárok na ty peníze. A nějaký exekutor jim je nemá právo zadržovat,“ líčí matka dvou dětí. 

Na peníze zadržované Ivankem teď čeká nejen největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP nebo energetický kolos ČEZ, ale právě i nadační fond SOS Výživné, který samoživitelkám pomáhá. Podle něj nechal Ivanko na holičkách stovky lidí, pro něž jsou tyto peníze existenční záležitostí.

„Exekutorský úřad pana Ivanka je zavřený už od 24. února. Od té doby nemáme žádné informace o tom, co se děje. A naše klientky nám volají, že jim nechodí výživné, i když dlužníkům byly dané částky strženy,“ říká Lenka Ranšová z SOS Výživné. Klienti této neziskové organizace vymáhají své exekuční pohledávky skrze Ivankův úřad. 

Na jeho stránkách už ale několik týdnů visí oznámení, že je úřad z technických důvodů uzavřen. „Odstřihli nás od nahlížení do spisů, navíc nevystavují potvrzení o vedených exekucích, které naši klienti potřebují k čerpání náhradního výživného. Tím porušili smlouvu, kterou jsme s Ivankem uzavřeli,“ doplňuje Ranšová s tím, že exekutorův úřad přestal úplně komunikovat a nepodal ani předem žádné vysvětlení.

Nadační fond tak podal v posledních dnech tři stížnosti: na Exekutorskou komoru, ministerstvo spravedlnosti a Obvodní soud pro Prahu 10. „Od 24. února do dnešní doby nebylo našim klientů uhrazeno žádné finanční plnění. Tento postup soudního exekutora nás velice zklamal a zároveň nás mrzí, že kvůli němu není velká část našich klientů bohužel schopna zajistit svým dětem základní potřeby, jelikož jsou na výživném každý měsíc závislí,“ uvádí neziskovka.

Ivankův úřad v nejbližší době fungovat nezačne

Právník Ronald Němec, který se specializuje na sporové právo v oblasti občanského práva, se zatím s takovouto situací nesetkal. Podle něj by měla Exekutorská komora okamžitě ustanovit náhradní osobu, která bude oprávněna nakládat s majetkem zadrženého exekutora. 

„Velmi bych se divil, kdyby to už neřešila. To prostě není možné. Ve chvíli, kdy je exekutor zadržen policií, zvláště pokud je už ve vyšetřovací vazbě, má prostě nastat automatické ustanovení náhradního exekutora,“ tvrdí. 

Jak už bylo zmíněno, Ivankův úřad přestal komunikovat se světem. Podle soudní exekutorky Lenky Kozlové z Exekutorského úřadu pro Plzeň-jih, se kterou teď začal nadační fond SOS Výživné spolupracovat, to je proto, že jeho IT vybavení, informační systémy a datové nosiče prošetřuje policie. „Z toho důvodu nelze očekávat okamžitý návrat k běžnému chodu úřadu. Po navrácení potřebného vybavení a spisového materiálu bude pokračovat v činnosti prostřednictvím zástupce,“ říká.

Kozlová ale připomíná, že soudní exekutor zůstává exekutorem až do okamžiku, než mu jeho úřad zanikne nebo je odvolán ministrem spravedlnosti například kvůli tomu, že proti němu bylo zahájeno trestní řízení. 

„Ke změně exekutora však může dojít pouze na návrh věřitele. Lidé, kterým teď jsou zadržovány peníze kvůli indispozici pana Ivanka, by se tak měli obrátit na exekuční soud, aby jim exekutora změnil.“ Sama Kozlová se teď snaží využívat všechny zákonné možnosti k tomu, aby byly pohledávky klientů nadačního fondu vymáhány co nejrychleji. Do spisů klientů neziskovky ale zatím nahlížet nemůže.

„Byla bych nejradši, kdyby se všechny naše klientky převedly k paní Kozlové. To sice není tak jednoduché, soud by ovšem mohl přihlédnout k problému našich klientů a exekutora jim změnit co nejrychleji,“ uzavírá Ranšová s tím, že se teď její organizace dostala do tíživé finanční situace a hledá sponzora. Ivanko totiž dluží peníze i této neziskovce.

Ivanko je v hledáčku Exekuční komory už dlouho

Celkem pikantní zajímavostí zůstává, že sama Exekutorská komora už Ivanka prošetřovala několikrát, přičemž poprvé v roce 2017. Celkově u něj provedla pět kontrol, dvakrát zahájila kárné řízení a jednou podala trestní oznámení, které ale policie odložila. 

Kriminální policie Ivanka zadržela v úterý 19. března. Měl ze svého úřadu v Praze 10 vyvést zhruba 85 milionů korun. Tato suma měla padnout na luxusní dovolené nebo auta. Ivanko o tom navíc podle serveru Seznam Zprávy musel vědět. „Nejednalo se o problém, který vznikl v řádu měsíců, ale v řádu let,“ píše se v policejním spisu.

Ivanko vešel do všeobecné známosti poté, co v roce 2022 zahájil exekuci v případě expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Toho obžalovala občanka Jana Filipová, která se účastnila protestů proti jeho vládě. Podle Babiše byli totiž demonstranti zaplacení. 

Šéf ANO sice Filipové zaslal omluvu, připojil však k ní i svůj komentář, podle něhož s rozhodnutím soudu nesouhlasil. Ivanko tak zahájil nepeněžitou exekuci. Babiš pak nesměl několik dnů nakládat se svým majetkem, poté ovšem zaslal omluvu znovu a exekuční řízení tím ukončil.

V roce 2016 o sobě Ivanko mluvil jako o otroku státu, který je nucen dělat zadarmo – 80 procent své práce prý dělá bezplatně . Buď právě proto, že jde o úkony dřív zajišťované soudci, nebo že mu k němu padají případy lidí, kteří jsou bez práce a bez majetku, řekl tehdy Hospodářským novinám