Naprostá rarita. Muž porazil HIV i leukémii díky transplantaci kmenových buněk

Paul Edmonds z Kalifornie může být pro mnohé inspirací. Překonal dvě zákeřné nemoci naráz a podle výsledků lékařských testů se zdá, že je zcela zdravý.

Naprostá rarita. Muž porazil HIV i leukémii díky transplantaci kmenových buněk
Paul Edmonds je pro vědu vzácný úkaz | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Bojoval rovnou se dvěma těžkotonážními soupeři: Akutní myeloidní leukemií a HIV, které navíc během let přešlo v plně rozvinutý AIDS. Přesto se vyléčil a nyní vede Paul Edmonds tak normální život, jak to jen jde. O výsledku léčby, který se dá bez nadsázky označit jako zázračný, referují významná světová média.

„Paul Edmonds je teprve pátou známou osobou na světě, u které byla potvrzena remise akutní myeloidní leukémie a HIV, a to podle nedávné tiskové zprávy City of Hope, amerického národního onkologického institutu, který mu poskytl lékařskou péči,“ píše britský list Guardian.

Za uzdravením stojí transplantace kmenových buněk od zdravého dárce. Tato léčebná metoda se aplikuje v pokročilých stadiích rakoviny krve, jako je například leukémie, kterou měl právě Paul. V této fázi jsou kmenové buňky v kostní dřeni pacienta poškozeny po ozařování či chemoterapii. Následně pacient dostane od dárce s podobnými (avšak ne stejnými) geny nové buňky, které mohou začít produkovat zdravou krev.

Samotná transplantace kmenových buněk ho nejen vyléčila z rakoviny, ale také ho zbavila HIV. Darované kmenové buňky jsou totiž vůči HIV odolné, jelikož obsahovaly vzácnou genetickou mutaci CCR5 delta-3, která se vyskytuje pouze u jednoho až dvou procent populace. Při útoku na imunitní systém HIV používá receptor CCR5, ovšem mutace CCR5 tomuto napadení zabrání.

Dárce kostní dřeně byl nalezen prostřednictvím City of Hope, respektive jeho programu pro transplantaci krevních kmenových buněk a kostní dřeně. Od transplantace Paul nevykazuje žádné symptomy spojené s HIV nebo s leukémií. „Je jedním z pěti jedinců, kteří se po nákaze HIV dokázali plně uzdravit a vrátit se tak k normálnímu životu,“ konstatuje web Science Alert.

Aby pomohl vědcům, kteří se léčbou HIV zabývají, souhlasil Edmonds s pokusem, který mohl a nemusel vyjít. „Pětadvacet měsíců po transplantaci dobrovolně přerušil dosavadní léčbu HIV, což by vedlo k opětovnému výskytu RNA viru HIV v jeho krvi, pokud by byl virus stále přítomen. V době tohoto sledování byl pacient bez infekce HIV-1 po dobu 35 měsíců po ukončení antiretrovirové terapie," píší však lékaři.

Abychom si uvědomili, co to pro Edmondse znamená, je třeba si připomenout kontext. Tehdy asi třicetiletý Američan se o tom, že je nakažen HIV, dozvěděl koncem 80. let minulého století. Tou dobou taková diagnóza znamenala v podstatě rozsudek smrti. Edmonds přiznává, že bylo těžké, když viděl, jak jeho podobně nakažení přátelé a známí postupně umírají.

Od roku 1997 podstupoval antiretrovirální terapii, která HIV velice oslabila, ale nákazu neumí zcela vyléčit, takže se virus stále nacházel v jeho buňkách. A to až do doby než ho vyléčila transplantace kmenových buněk se vzácnou genetickou mutací.