Psychopatií trpí ženy stejně jako muži, avšak projevuje se u nich odlišně

Stereotyp, že psychopati jsou pouze muži, už neplatí. Podle nové studie je žen trpících neuropsychiatrickou poruchou přibližně stejně jako mužů s touto diagnózou.

Psychopatií trpí ženy stejně jako muži, avšak projevuje se u nich odlišně
Psychopat nemusí být jen muž, ženy jsou na tom s diagnózou stejně | Shutterstock.com

Psychopati jsou lidé bez jakékoliv empatie, netrpí tedy žádným pocitem viny. Jsou sociálně nepřizpůsobiví až agresivní, velmi často lžou a manipulují s dalšími lidmi. Projevují se bezohledností vůči okolí a mohou také trpět narcismem. Alespoň to o nich obecně soudíme. „Psychopati touží po penězích, moci a kontrole,“ říká Dr. Clive Boddy, odborník na tuto oblast, který pracuje na Ruskinově univerzitě v Anglii.

Podle něj jsme si psychopaty navykli představovat jako agresivní lidi, jenže dnes víme, že může jít o jedince, kteří snadno najdou uplatnění například v byznysu. A jsou v něm úspěšní. Také jsme zvyklí si myslet, že psychopat je hlavně muž. Jenže to také není tak samozřejmé, jak by se mohlo zdát z beletrie nebo filmů. „Chování psychopatek se zdá být dostatečně jemné a méně zřetelné než u psychopatů, a proto nejsou ženy (co se týče této diagnózy) tolik uznávány," říká doktor Boddy.

„Malé, ale přibývající množství důkazů však popisuje, že psychopatky jsou náchylné spíše k verbálnímu vyjadřování násilí než k tomu fyzickému, přičemž násilí je vztahové i emocionální povahy a jemnější než to, na které sázejí jejich mužské protějšky,“ popisuje a dodává, že to může zahrnovat šíření lží v osobní prospěch.

Podle Boddyho může být problém v tom, že se k identifikaci psychopatů používá Levensonova sebeposuzovací škála psychopatie (LSRP), která byla mířena hlavně na muže. První část hodnocení byla zaměřena na emoce, manipulaci a sobeckost. Ovšem ta druhá na násilí a antisociální chování – což jsou spíše mužské rysy.

„Sekundární prvek a jeho měření byly z velké části založeny na studiích zločinců, kteří byli v té době ve vězení a vykazovaly znaky psychopatie – takže mezi výzkumníky dnes panuje pocit, že tato opatření prostě nejsou vhodná k identifikaci ženské psychopatie.“

Podle předchozích studií byl poměr mužských psychopatů k ženským udáván jako deset ku jedné. Nicméně nová studie doktora Boddyho naznačuje, že to tak úplně není. Boddy totiž použil pouze první část LSRP a ukázalo se, že poměr je přibližně jedna ku jedné.

Lidé trpící psychopatií mohou způsobovat problémy na pracovišti, jako je šikana či zneužívání zaměstnanců. Pokud je jedinec v čele firmy, může ji vést špatným směrem a ovlivnit celkové vnímání společnosti.

Doktor Boddy proto prosazuje zavedení screeningových procesů pro uchazeče o zaměstnání, které by pomohly chránit současné zaměstnance. „Čím vyšší je vaše pozice a čím více zkušeností máte, tím větší moc a kontrolu máte. Tím spíše jsou tyto druhy screeningových a psychometrických testů nezbytné,“ uvádí Boddy.