Z kapky krve zjistíme rakovinu i cukrovku, lidi ale jejich zdraví nezajímá, říká Michal Pohludka

Moderní medicína už dokáže zjistit, zda se u konkrétního člověka nemoci jako rakovina, cukrovka nebo onemocnění ledvin rozvinou, nebo ne. Lidi taková prevence ale často bohužel nezajímá, říká Michal Pohludka z českých firem GeneSpector a Macromo, které se na preventivní diagnostiku a medicínu zaměřují.

Z kapky krve zjistíme rakovinu i cukrovku, lidi ale jejich zdraví nezajímá, říká Michal Pohludka
Michal Pohludka | foto Hrot24

„Když víme, že ten problém může nastat, a víme to v raném stádiu, tak léčba může být výrazně efektivnější a stoprocentní. Bavíme se o onkologických onemocněních, bavíme se o onemocněních ledvin, o kardiovaskulárních onemocněních a vlastně mnoho dalších populačních závažných onemocněních,“ říká Pohludka v podcastu Pavla Štrunce.

Nemoc je vždy kombinací životního prostředí, životního stylu a genetiky. „Na svět vstupujeme s kartami, které máme, ale nemusí se to propsat, geneticky podmíněná onemocnění nezměníme, ale sklony k vysokému tlaku, kardiovaskulárním onemocněním, cukrovce a dalším chorobám můžeme ovlivnit životním stylem,“ tvrdí Michal Pohludka a dodává, že lidi se často zbytečně bojí odběrů krve.

Problémem českého zdravotnictví je přitom podle něj také to, že lidé mají pocit, že vše je zadarmo, a tak prevenci neřeší. K lékaři jdou až v momentě, kdy mají problém. 

Zdraví nemá být zdarma, lidi pak prevence nezajímá. Z krve zjistíme sklon k rakovině i cukrovce, říká Michal Pohludka

GeneSpector je jedna z nejvýznamnějších inovativních firem a zaměřuje se na hledání a vývoj nových biomarkerů, které mohou pomoct lidem tím, že odhalí zdravotní problém dříve, než nastane, a tím poskytnou lékařům čas na efektivní léčbu. 

Cílem projektů GeneSpector a Macromo je poskytnout pacientům co nejefektivnější léčbu přizpůsobenou právě jejich specifickým potřebám. Technologie, jako jsou genetické testy a pokročilé bioinformatické nástroje, nyní umožňují lékařům s nevídanou přesností identifikovat predispozice k určitým onemocněním a predikovat, jak na různé léčebné postupy pacienti zareagují. To otevírá dveře k efektivnější léčbě mnoha onemocnění, včetně těch, která byla doposud těžko léčitelná.

Pohludka jako příklad uvádí situaci v Spojených arabských emirátech, kde na základě genetického screeningu obyvatel už zdravotnictví funguje komplexně na systému prevence. Přestože personalizovaná medicína a prevence nabízejí obrovský potenciál pro zlepšení zdravotní péče, představují také nové výzvy. Mezi ně patří otázky soukromí a etiky v souvislosti s genetickým testováním, potřeba rozsáhlých investic do výzkumu a vývoje, ale také nutnost přizpůsobit stávající zdravotnické systémy novým modelům péče.

Více se dozvíte v podcastu.