Muž objevil vzácnou fosilii dinosaura starou sedmdesát milionů let, když venčil psa

Mladému muži se podařilo objevit téměř devítimetrovou kostru dinosaura, který žil před zhruba 150 až 66 miliony lety. Odborníci se rozhodli držet tento objev v tajnosti po dobu dvou let kvůli obavám z poškození.

Muž objevil vzácnou fosilii dinosaura starou sedmdesát milionů let, když venčil psa
Prehistorická kostra | Shutterstock.com

Během procházky se psem v Montouliers ve francouzském Héraultu objevil Damien Boschetto nečekaný poklad – zkamenělinu dinosaura starou asi sedmdesát milionů let. Informoval okamžitě kulturní, archeologickou a paleontologickou společnost v nedalekém městě Cruzy, avšak kvůli obavám z vandalismu zůstal objev utajen po dobu dvou let.

„Venčil jsem psa a narazil na sesuv půdy, který odhalil kosti pocházející podle všeho z různých koster,“ řekl Boschetto a dodal: „ Po několika dnech vykopávek jsme si uvědomili, že se jedná o spojené kosti.“

Dle archeologů se jedná o devítimetrového titanosaura, přičemž nález je ze sedmdesáti procent kompletní. Titanosauři jsou býložravci s velmi dlouhým krkem a patří do podskupiny sauropodů. Odhaduje se, že žili před 150 až 66 miliony lety na všech kontinentech.

Objevit téměř neporušenou fosilii dinosaura je velmi vzácné. Například podle jedné studie existovalo 1,7 miliardy jedinců druhu Tyrannosaurus rex, avšak archeologové našli zkamenělé pozůstatky pouze u necelého sta z nich.

Po dokončení studia kostí bude zkamenělina titanosaura vystavena v Muzeu Cruzy, kde je také ukázána titanosauří stehenní kost, objevená v roce 2012. Boschetto prohlásil pro deník The Washington Post, že je vášnivým příznivcem paleontologie. Ředitel muzea v Cruzy dodal, že Boschettova dobrovolnická činnost v muzeu v posledních dvou letech byla velmi cenná pro paleontologické oddělení.

„Tyto objevy jsou zajímavé z vědeckého hlediska, protože přispívají k pochopení druhů a ekosystémů pozdní křídy ve Francii a Evropě,“ řekl Fages. V září Boschetto opustil své zaměstnání v energetickém odvětví, aby mohl pokračovat ve studiu paleontologie na magisterské úrovni.