Kdo je nový partner Kellnerové? Právník, investor a klíčový muž „superholdingu“ Amalar

Nejbohatší Češka a majitelka PPF Renáta Kellnerová má nového partnera. Je jím cílevědomý a lehce introvertní právník Tomáš Otruba, který stál u stěžejních obchodů skupiny. Teď může dát dědictví po Petru Kellnerovi nový směr.

Kdo je nový partner Kellnerové? Právník, investor a klíčový muž „superholdingu“ Amalar
Renáta Kellnerová | foto výroční zpráva PPF

Jako významný právník byl u stěžejních obchodů skupiny PPF – především u spojení České pojišťovny s italskou Generali a u nákupu akcií české a slovenské Telefóniky za více než 63 miliard korun. Nyní jedenapadesátiletý Tomáš Otruba stojí vedle nejbohatší Češky Renáty Kellnerové nejen jako člen jejího poradního sboru, ale také jako její partner. Napsal to Deník N.

Podle serveru je Otruba někým, kdo může dát dědictví po Petru Kellnerovi, který tragicky zesnul před třemi lety, nový směr. Zároveň jde o člověka, jenž byl klíčovým poradcem PPF u většiny jejích hlavních dealů, takže je dobře obeznámen s chodem největší české byznysové skupiny. A navíc je členem poradního sboru „superholdingu“ Amalar, který má do budoucna vstřebat všechna rodinná aktiva a akciové podíly Kellnerů – včetně samotné PPF.

„Má teď v podstatě nejsilnější roli. Řídí celý přesun klíčových aktiv pod rodinný holding a pracuje na vybudování nové značky, ať už ji nazveme Kellner Family nebo jakkoliv jinak,“ řekl Deníku N jeden z insiderů, který si nepřál být jmenován. Rodina Kellnerů chce tak vytvořit vlastní byznys, v němž by se mohla sama uplatnit.

Tomáš Otruba během výstupu na Mount Everest.
Snímek: archiv Tomáše Otruby/Nordic Telecom

Partnerský vztah mezi Renátou Kellnerovou a Tomášem Otrubou potvrdilo deníku několik na sobě nezávislých zdrojů, „trojjediný“ mluvčí Amalaru, nadace The Kellner Family Foundation a samotné rodiny Kellnerů Tomáš Perman to však oficiálně nepotvrdil. Podle oslovených právníků a podnikatelů ale šlo o logické vyústění spolupráce mezi nejbohatší Češkou a tímto významným právníkem a investorem.

Kellnerová prý navíc potřebovala po smrti svého manžela někoho, komu mohla důvěřovat a o koho se mohla opřít. Původně byl tímto člověkem miliardář a vládce energetického holdingu EPH Daniel Křetínský, který byl několik let partnerem její dcery Anny. Loni se ale pár rozešel a Křetínský přestal být aktivní v poradním sboru rodiny Kellnerů. 

Nejbohatší Češka si tak jako svého dalšího rádce vybrala právě Otrubu. Ten je podle zdrojů Deníku N soustředěným, systematickým, cílevědomým a lehce introvertním právníkem, který je v harmonii se současnými hodnotami PPF. „Není panovačný a velmi pečlivě poslouchá, co mu druhý říká. Zároveň je velmi schopný vyjednavač. Každý problém chce ale vyřešit rychle a myslí si, že vše má nějaké řešení. I když třeba nemá,“ doplnil pro server Perman.  

Otruba začínal v renomované právní kanceláři BBH, kde se postupně propracoval na pozici mezinárodního řídícího partnera. V roce 2015 založil vlastní investiční skupinu Nordic Investors Group, která se zaměřuje na podnikání v telekomunikacích či projekty s nemovitostmi. Klíčové aktivum skupiny – Nordic Telecom Regional – v minulosti usilovalo o to stát se čtvrtým tuzemským operátorem. To se ale nakonec nepodařilo a nyní je podle Hospodářských novin na prodej.

Skupina PPF podniká ve 25 zemích Evropy, Asie, Severní Ameriky a Afriky. Investuje zejména do telekomunikací, médií, finančních služeb a internetového obchodu. V Česku patří mezi značky PPF působící na spotřebitelském trhu Air Bank, Home Credit, operátor O2, digitální videotéka Voyo, online srovnávač cen Heureka a síť online i kamenných obchodů Planeo. PPF vlastní aktiva v hodnotě asi 1,1 bilionu korun a celosvětově zaměstnává 52 tisíc lidí.