Můj život s Karmou. Stoletá firma zůstala v Česku, o expanzi teď ale raději nepřemýšlí

Karma si zakládá na tom, že je českou firmou. A ani po ruské invazi na Ukrajinu a v době zdražování plynu nakonec nemusela přesunout výrobu do zahraničí či začít propouštět. „Pro šikovné lidi je v Karmě místo vždycky,“ říká teď marketingová ředitelka firmy Kateřina Kubištová.

Můj život s Karmou. Stoletá firma zůstala v Česku, o expanzi teď ale raději nepřemýšlí
Marketingová ředitelka Karmy Kateřina Kubištová a její otec Pavel Janeček | Tomáš Novák

Mají něco navíc. Stejně jako tomu je v případě „luxu“ u vysavačů, „jaru“ u čisticích prostředků nebo třeba „botasek“ u tenisek, je i Karma pořád synonymem pro topidla nebo průtokové ohřívače vody. Dávno ale nezůstala jen u nich – dnes nabízí i luxusní plynové krby nebo venkovní ohniště například v podobě sudů od vína.

Podnik, který vznikl už v roce 1910, přežil dvě světové války, komunistický režim i divoké devadesátky. Problémy se mu ale nevyhnuly ani v současnosti, kdy krize nastala s ruskou invazí na Ukrajině a s ní souvisejícím překotným zdražováním plynu. Firma tak musela omezit vývoj a pozastavit expanzi, na kterou byla připravena.

K propouštění nebo přesunu výroby do zahraničí ale nakonec dojít nemuselo. „Zakládáme si na tom, že jsme česká firma,“ říká Kateřina Kubištová, marketingová ředitelka Karmy. Jsme v Českém Brodě – před branami firmy, která stále stojí nohama pevně na zemi. A to i díky tomu, že ctí svou historii.

„Znám to tu od malička“

V Karmě Kubištová vlastně vyrůstala. „Zdejší lidi znám od svých pěti let, kdy tu táta začínal,“ říká. Pár let tu příležitostně brigádničila, před třemi lety pak nastoupila na plný úvazek.  S otcem a spolumajitelem Karmy Pavlem Janečkem se jí prý spolupracuje dobře. A to proto, že si jsou v mnoha ohledech podobní. „Velmi dobře spolu komunikujeme, byť v některých věcech samozřejmě narážíme. Ale to je normální, já jsem mladší generace, takže mám občas jiné názory než on,“ líčí devětadvacetiletá Kubištová. 

Kateřina Kubištová.
Foto: Tomáš Novák

Mezigenerační rozdíly však nevnímá tak, že by byl otec málo inovativní. „Je hodně aktivní a je neustále obklopen inspirativními lidmi. Mám se od něj hrozně moc co učit,“ tvrdí Kubištová. Sama se pohybuje ve světě sociálních sítí, online reklamy a mladých lidí. Dle svých slov také pravidelně komunikuje se zahraničními partnery. „Ale co se týče vedení firmy? To určitě ne.“

Ostatně o tom, že by někdy v budoucnu firmu přebrala, zatím slyšet vůbec nechce. Jako čerstvě vdaná žena teď za prioritní považuje jiné věci, například založení vlastní rodiny. „Tátovi navíc není tolik. A já si to ani nedokážu představit. Nejdřív bych zešedivěla já, pak máma a pak všichni okolo,“ směje se Kubištová s tím, že její otec má energie na rozdávání a smysl života vidí právě v práci.

Janeček, který sedm let působil i jako šéf Pražské plynárenské, je zároveň milovníkem myslivosti a koní. Před pár lety tak s manželkou koupili statek Český dvůr u Benešova, na kterém společně chovají koně a drobná hospodářská zvířata. „Mamka životu v přírodě propadla. Teď je to něco, co dělají s tátou spolu, což je super pro každý pár. Vidí v tom obrovskou hodnotu. A já taky,“ vypráví jejich dcera, zatímco se přesouváme do fabriky, kde zrovna probíhá inventura. Doslova šroubek po šroubku.

Dědictví vynálezce

Hodnoty jsou přitom něčím, co je pro Karmu klíčové. Však jde o firmu založenou ještě za dob mocnářství slavným továrníkem a vynálezcem Karlem Macháčkem. Ten si na svou dobu počínal velmi pokrokově, rozhodl se například vstoupit na tuzemský trh jako první výrobce moderních plynových spotřebičů. „Nevím, jestli na něj navazujeme technologicky, to už jsme se od minulého století posunuli. Ale určitě tak činíme v hodnotách. Jsme firma, která lidem přináší teplo domova. To je super poselství naší firmy,“ pokračuje Kubištová.

Kateřina Kubištová se Zdeňkem Bartákem. „My tu jsme schopni udělat cokoliv. Na zakázku jsme začali dělat třeba biokrby, které zatím nepodléhají složitým schvalovacím procesům,“ říká technický náměstek Karmy. 
Foto: Tomáš Novák

Na tradici navazuje Karma i v dalším ohledu – pořád využívá některé prostory, které zde Macháček vystavěl za první republiky v roce 1927 poté, co sem svůj podnik přesunul z Prahy. Samostatně tu tak stojí obří výrobní hala, lisovna, lakovna, montáže, sklady a administrativní budova. „Moderní haly fungují v podstatě tak, že je všechno na jednom místě. Může to být přehlednější, nám se ale líbí, že ctíme naši historii,“ líčí energická žena. 

Zaměstnanců má Karma téměř sto. Všichni jsou přitom schopni vykonávat více profesí najednou. „Nejsme korporát, nemáme tu přesně určené funkce. Já se třeba občas věnuji přípravě veletrhů, skladníci mnohdy pomáhají ve výrobě a jsou i schopní pracovat na montáži,“ popisuje Kubištová s tím, že pro šikovné lidi je v Karmě místo vždycky.

Česko zaostává, vláda ale nepomůže

Ačkoliv se firma před pár lety – v době zmíněného zdražování plynu a začínající ruské invaze na Ukrajinu – obávala, že bude muset začít propouštět a přesunout výrobu do zahraničí, krizi nakonec ustála. 

Zdeněk Barták u lisovacích strojů Fritz Müller Esslingen. „To jsou jedny z nejlepších lisů, které kdy byly vyrobeny. Ale jen jejich udržování spolkne obří množství peněz.“
Foto: Tomáš Novák

Kubištová a její otec si totiž všímají faktu, že mnoho společností, které svou výrobu přesunuly například do Číny, takový krok nakonec položil. „Ale co si budeme povídat – situace tu je náročná. Česká vláda nepodporuje výrobní firmy, nebojuje za ně. A nevidím, že by se podnikaly nějaké kroky, které by vedly ke zlepšení,“ tvrdí Kubištová. „Kvůli tomu Česko zaostává.“

Podle ní je tak těžké konkurovat společnostem, které vyrábějí podobné produkty nejen v Číně, ale i třeba v Turecku. „Tam tyhle firmy dostávají masivní dotace, případně jim stát odpouští některé daně,“ dodává s tím, že Ankara už je schopna Karmě konkurovat na většině míst, kam českobrodský podnik exportuje.

Šílenství se uklidnilo, plyn se vrací do hry

Přestože se Karmě nakonec černý scénář vyhnul, o expanzivních projektech v současné době raději nepřemýšlí a je opatrná. Firma rovněž pozastavila další vývoj nových produktů. 

Klasická kamna na dřevo, která Karma začala vyrábět během covidové pandemie. Tehdy o ně byl obří zájem – a opět bude, pokud se někdy vrátí krutá zima.
Foto: Tomáš Novák

„Ano, plynové krby se aktuálně zase vracejí do hry, ale na pár let se všechno úplně zastavilo. Loni jsme byli v Lipsku na veletrhu krbů – a zůstali jsme stát v šoku. Návštěvnost sice byla vysoká, ale v případě vývoje produktů si nešlo nevšimnout obrovského kroku zpět. Všechno bylo najednou na dřevo nebo pelety,“ vzpomíná Kubištová. 

Lidé se tehdy kvůli válce na Ukrajině báli výpadků plynu, ten byl navíc příliš drahý – rekordů dosáhl v srpnu roku 2022, kdy překročil hodnotu 300 eur za megawatthodinu. Nyní se už vrátil na úroveň kolem 30 eur/MWh. „To šílenství se už, myslím, uklidnilo, navíc jsme přečkali další mírnou zimu. Každopádně zájem o plynové spotřebiče se vrací a doufám, že ten trend bude pokračovat. Plyn rozhodně není špinavé palivo, podle mého názoru je ekologičtější než dřevo,“ domnívá se marketingová ředitelka Karmy.

Vývoj ceny plynu mezi lety 2021 a 2024
Grafika: Pavel Svatoš

A co teď Karma chystá? „V pozastavené fázi vývoje máme teď tři výrobky. Jeden z nich je nízkoenergetický krb, který by vytápěl jen do tří až pěti kilowattů,“ prozrazuje Kubištová. Například luxusní krb Karmy zvaný Noblesse totiž vytápí až na 13 kW, což ale může být místnostech dobře zateplených budov nekomfortní. 

Chytré krby i sudy na víno

Na druhou stranu jsou krby Noblesse zajímavé jinou vychytávkou – jsou chytré, což znamená, že jdou na dálku ovládat prostřednictvím mobilní aplikace. Člověk tak může plamen spustit ještě před příchodem domů, aby rovnou přišel do vyhřátého prostoru. U plynových krbů navíc odpadává nutnost vynášet popel, nanášet topivo, často malovat stěny nebo umývat zakouřené sklo. Přitom vše vypadá přirozeně – plamen plápolá na keramickém dřevě, které je od toho skutečného k nerozeznání.

Českobrodská Karma nejvíc vyváží do evropských států, jako je Německo, Rakousko nebo Belgie. Dříve měla velký odbyt i třeba na Ukrajině či v Gruzii. 
Foto: Tomáš Novák

Karma dnes také nabízí například repasované sudy na víno, uvnitř kterých se nachází propanbutanová lahev. Ta je napojená na hořák, na němž se dá pohodlně grilovat. „Lidem nevadí, že ten plamen je z plynu. Hoření prakticky nerozeznáte od dřeva, navíc na vás nejde nepříjemný kouř. Tento sud tak může krásně prodloužit venkovní letní sezonu,“ uzavírá usměvavá žena.

Takhle to vypadá v Karmě.
Foto: Tomáš Novák