Šéf RWE varuje, že se Německo z energetické krize nedostane. Levný plyn z Ruska chybí

Německý průmysl se nedostane kvůli vyšším cenám energií na úroveň před covidem a válkou na Ukrajině, varuje Markus Krebber.

Šéf RWE varuje, že se Německo z energetické krize nedostane. Levný plyn z Ruska chybí
Šéfem RWE je jedenapadesátiletý Markus Krebber | RWE

Německý průmysl se pravděpodobně plně nevzpamatuje z energetické krize, tvrdí šéf RWE Markus Krebber. Na vině jsou vyšší ceny zkapalněného zemního plynu LNG, který podle něj znevýhodňuje celý evropský průmysl ve srovnání s americkou nebo čínskou konkurencí.

„Ceny plynu jsou v kontinentální Evropě, zejména v Německu, nyní strukturálně vyšší, protože jsme závislí na dovozu LNG,“ prohlásil generální ředitel významné energetické skupiny v Německu. I kvůli tomu čelí výrobci v sousední zemi vysokým výrobním nákladům ve srovnání s mimoevropskou konkurencí. Jeho pesimistické komentáře přicházejí přitom v době, kdy cena plynu klesla o 90 procent oproti maximům z léta 2022, napsal britský deník Financial Times.

Navzdory zlevnění zemního plynu na evropském trhu – v nizozemském virtuálním uzlu TTF se nyní prodává za 27 eur za jednu megawatthodinu (MWh) – , je stále výrazně dražší, než tomu bylo před pandemií covidu-19, kdy se cena během roku 2019 pohybovala na úrovni deset až patnáct eur za MWh.

Německo a s ním i celá EU se musela po začátku války na Ukrajině rychle přeorientovat z ruského plynu dodávaného plynovody, na dodávky LNG ze Spojených států, Kataru nebo Alžírska (a postupně i rostoucích ruských dodávek LNG).

V případě německého hospodářství a průmyslu topmanažer připomenul rozhodnutí kancléřky Angely Merkelové z roku 2011 postupně odstavit všechny německé jaderné bloky. Definitivně do německé energetické sítě přestaly dodávat elektřinu loni v dubnu.

Ukončení produkce elektřiny z jádra v největší evropské ekonomice považuje za další chybu, jež zvyšuje závislost na dovozech zemního plynu. A do začátku ruské invaze na Ukrajině bylo Německo také stále více závislé na importu ruské fosilní suroviny. I když pro některé průmyslové podniky mohou být záchranou státní dotace, energeticky náročná odvětví už pravděpodobně nedokážou obnovit poptávku z éry před pandemií covidu.

Německá ekonomika, která byla v minulosti motorem evropského ekonomického růstu, nyní zažívá černé období. Pro letošní rok němečtí ekonomové počítají s nepatrným růstem HDP v řádu desetin procenta. Hlavním problémem je propad německého exportu.

I když se vláda v Berlíně snaží průmysl povzbudit různými dotacemi, v globální konkurenci to nepomáhá. Vlivný německý svaz průmyslu BDI už přístup kabinetu kritizoval s tím, že je příliš zatížen zeleným dogmatismem, protože vládní hospodářskou a ekonomickou agendu ovládá vicekancléř Robert Habeck z německé strany Zelení.

Že se průmyslová produkce v zemích EU propadá, dokazuje i to, že poptávka po zemním plynu byla loni v tomto sektoru o 24 procent nižší ve srovnání s rokem 2019. Část výroby se z EU přesouvá do Spojených států, kde panují na trhu lepší podmínky. „V USA máte koherentní a komplexní politiku, která podněcuje návrat výroby zpět do země,“ zdůraznil Krebber. Představitelé Evropy o podpoře průmyslu zatím více hovoří, než skutečně dělají.