JPMorgan varuje: Odklon od fosilních paliv se bude měřit v desetiletích

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Celý článek
0

iPhone Made in Vietnam? Apple snižuje závislost na Číně

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Celý článek
0

Děti a první mobily? Češi mají náskok před Brity, ti zvažují zákaz telefonů do šestnácti let

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Celý článek
0

Jak na drogy a sebevraždu? Iowa zažalovala TikTok kvůli ohrožení dětí

Iowa a další tři státy USA vytáhly do boje proti čínské sociální síti TikTok. Kromě nahoty a sprosťačinek na ní lze podle žaloby najít návody k sebevraždě, sebepoškozování či užívání drog.

Jak na drogy a sebevraždu? Iowa zažalovala TikTok kvůli ohrožení dětí
TikTok, ilustrační foto | Shutterstock.com

Ministerstvo spravedlnosti amerického státu Iowa označilo obsah sociální sítě TikTok za mimořádně nebezpečný. Návody na sebepoškozování, sebevraždy a užívání drog se prý dostanou i k dětem. Stát proto čínskou sociální síť zažaloval.

„Rodiče dostávají od společnosti TikTok chybnou informaci. Domnívají se, že kvůli nízkému věkovému limitu pro stažení aplikace a pro registraci na sociální síť je tato platforma bezpečná. Řada zjištění tomu však odporuje. Proto požadujeme zásah soudu,“ informovala o podání žaloby Brenna Birdová, iowská ministryně spravedlnosti (ministerstvo je zároveň generální prokuraturou státu).

V rozsáhlé žalobě prokuratura předkládá důkazy, podle nichž se obsah TikToku nemá dostat do rukou dětem. Jenže rodiče, často kvůli tomu, že na TikToku sami nejsou, nemají informace o tom, co vše se dá na této čínské sociální síti najít.

Síť se přitom na mobilních tržištích, jako je Google Play (pro Android) nebo Apple Store (pro Apple), tváří jako velmi bezpečná. „V aplikaci se mohou vyskytovat nepříliš časté vulgární výrazy, časté nebo intenzivní kreslené, fantazijní nebo realistické násilí; mírná nebo málo častá dospělá nebo sugestivní témata; a simulované hazardní hry, které nemusí být vhodné pro děti mladší 12 let,“ informuje TikTok na Apple Storu.

Google pak ve svém online obchodě doporučuje dohled rodičů, a to z důvodu „interakce uživatelů“.

Vadí i rozdováděné ženy v tangách

„Jenže obsah vůbec neodpovídá vyznění těchto upozornění. Naleznete tam nevhodný obsah, včetně drog, nahoty, alkoholu a tvrdých vulgárních výrazů,“ píše Birdová. Některé příklady uvedené v žalobě jsou sporné („žena provokativně tančící v tangách, včetně záběrů na zadek zblízka a záběrů na rozkrok“), jiné jsou však skutečně na pováženou.

„Kancelář prokurátora našla videa propagující sebepoškozování, sebevraždy a poruchy příjmu potravy. Našli jsme prakticky všechny nebezpečné formy obsahu, kvůli kterým jsou aplikace sociálních sítí v posledních letech intenzivně kontrolovány ze strany regulátorů,“ stojí v žalobě.

Prokuratura tvrdí, že věkový limit 12 let neodpovídá tomu, že sociální síť prostřednictvím svých algoritmů očividně nedokáže odfiltrovat obsah pro dospělé. Jak píše server TechCrunch, v případě Apple Storu by bylo vhodnější uvádět vyšší věkový limit, a to 17+.

TikTok: Děti chráníme

Samotný TikTok se hájí tím, že využívá řady nástrojů, jak děti chránit před nevhodným obsahem. Jedním z nich je takzvaný omezený režim, který by v případě aktivace měl prostřednictvím sofistikovaných algoritmů zabránit zobrazení obsahu, jenž je určený dospělým.

„Zkoušeli jsme to. Nefunguje. I po zapnutí jsme byli vystaveni sexuálnímu obsahu, nahotě, příspěvkům určeným pro dospělé a obscénnostem, vulgárním výrazům a obsahu souvisejícímu s alkoholem, tabákem, drogami a reklamou,“ píše prokuratura. Ta v žalobě žádá soud o vydání příkazu, aby aplikace byla dostupná až od vyššího věku a přesně informovala o možných rizicích jejího užívání u dětí. Opírá se přitom o zákony na ochranu spotřebitele.

Stát Iowa nestojí ve svém boji proti TikToku osamocen. Žaloby již podali rovněž reprezentanti států Indiana, Arkansas a Utah (ve všech, včetně Iowy, jsou guvernéry republikáni). Rovněž zde prokurátoři argumentují potřebou chránit děti před závadným obsahem.

Nejpopulárnější síť

TikTok je aktuálně nejpopulárnější sociální sítí u dětí a mladistvých. Jeho doménou jsou zejména velmi krátká videa. Na síti nalezneme řadu celebrit, z některých řadových „tiktokerů“ se naopak díky síti celebrity staly.

TikTok používá více než miliarda uživatelů po celém světě. V obchodech Apple Store i Google Play se pyšní statusem „nejvýdělečnější“ v kategoriích sociální sítě. Lze zde kupovat virtuální předměty či posílat „dýška“ pro tvůrce obsahu.

Jak uvedla společnost Finbold, jen na nákupech svých uživatelů TikTok denně vydělá více než 2,5 milionu dolarů. V částce nejsou započteny příjmy z všudypřítomné reklamy.

Vzhledem ke svému čínskému původu však síť patří mezi vysoce kontroverzní. Spousta západních států varuje své občany před jejím užíváním. Ostatně rovněž v České republice vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost doporučení ke smazání aplikace (a neužívání sociální sítě), a to z důvodu silného rizika zneužití osobních údajů.

Zákaz stahování aplikace TikTok pro celé území USA vydal v minulosti rovněž tehdejší prezident Donald Trump. Soudy ale jeho příkaz pozastavily, dekret pak definitivně padl pod stůl s nástupem vlády Joea Bidena.