Hrotcast: Zbláznila se vláda? Balíčkem chce snížit deficit, ale pak ho úplně zneguje

Při pozorování vládních kroků to místy vypadá, jako když pravá ruka neví, co dělá levá, říká v novém Hrotcastu Petr Sklenář.

Hrotcast: Zbláznila se vláda? Balíčkem chce snížit deficit, ale pak ho úplně zneguje
HROTCAST Miroslava Zámečníka a Petra Sklenáře

„Ministerstvu financí ta čísla vůbec nevycházejí. Jednotlivé zveřejňované dokumenty ukazují úplně něco jiného a některé vládní kroky negují ty předchozí,“ říká v nejnovějším dílu Hrotcastu hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. „Ještě horší potom je chybějící vize, kam se chceme s rozpočtem dostat za rok, za dva, za tři.“ 

„Na jednu stranu je tady strukturální balíček, který má deficit snížit, a na druhou stranu vláda provádí kroky, kterými efekt balíčku úplně neguje. Vypadá to, jako když pravá ruka neví, co dělá levá,“ říká Sklenář.

V nejnovějším dílu Hrotcastu, společného podcastu týdeníku Hrot a J&T Banky o nejaktuálnějším ekonomickém dění, Petr Sklenář s hlavním analytikem týdeníku Hrot Miroslavem Zámečníkem probírali i poslední nezvýšení sazeb ČNB, naopak razantní obrat v přístupu Bank of England a také nejnovější vývoj v Maďarsku, kde centrální banka na rozdíl od Angličanů věří, že je „před křivkou“ inflace.

Hrotcast

Hrotcast najdete každý týden kromě Spotify také na Apple Podcasts a Google Podcasts.