Hrotcast: Dezinflační proces dostal první trhlinu. Teď to bude složitější

Dražší ropa a slabší koruna v podstatě snížily úrokové sazby, aniž by o nich centrální bankéři stihli hlasovat, říká ekonom Petr Sklenář. 

Hrotcast: Dezinflační proces dostal první trhlinu. Teď to bude složitější
HROTCAST Miroslava Zámečníka a Petra Sklenáře

„Dezinflační proces dostal první trhlinu. Co se mělo vyfouknout, se vyfouklo. Další cesta už bude složitější,“ říká v novém dílu Hrotcastu hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. „Jako bychom potenciál pro dezinflaci vyčerpali. A teď naopak přicházejí opačné stimuly jako dražší ropa (nad devadesát dolarů za barel) a slabší kurz koruny (za poslední tři měsíce k euru o tři procenta), které nám úplně nebudou dělat dobře,“ dodává k tomu hlavní analytik týdeníku Hrot Miroslav Zámečník. 

„Až doteď bankovní radě foukal vítr při zpomalování inflace do plachet, teď se to obrací. Pokud bankovní rada uvažovala o snižování sazeb, tak aniž by kdokoli z nich zvedl ruku, je vlastně odhlasováno. Oslabení koruny o procento za poslední měsíc je ekvivalent snížení sazeb o 25 bazických bodů,“ podotýká v nejnovějším Hrotcastu Sklenář s tím, že si však není jistý, zda tak naši centrální bankéři opravdu budou uvažovat. Kromě českých úrokových sazeb řešili Sklenář se Zámečníkem rovněž překvapivě skvělé zprávy za pomalejším odezníváním americké inflace a na pozadí voleb také nejnovější čísla z Polska. Víc se dozvíte v novém Hrotcastu.

Hrotcast

Hrotcast najdete kromě Spotify také na Apple Podcasts a Google Podcasts.