Hrotcast: Bude mít ČNB klidnou ruku?

Snížení úrokových sazeb ještě nepřijde, ale centrální bankéři naznačí, že na něj brzy dojde, odhadoval před měnovým zasedáním bankovní rady Petr Sklenář.

Hrotcast: Bude mít ČNB klidnou ruku?
HROTCAST Miroslava Zámečníka a Petra Sklenáře

Zatímco z Ameriky přišly vynikající hospodářské výsledky, Evropa naprosto zklamala a skončila až na výjimky v záporu. „Do toho obrázku zapadá i pokles v Česku, mezikvartálně 0,3 procenta a meziročně je tu pokles 0,6 procenta,“ říká v novém dílu Hrotcastu hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

A poukazuje na hlavní rozdíly mezi USA a Evropou: „Americká ekonomika je sedm osm procent nad covidem a vrátila se na růstovou trajektorii, kterou měla předchozí dvě dekády. Amerika tedy trendově roste v průměru kolem tří procent. Německá ekonomika trendově neroste už pět let. Je plus minus tam, kde byla v roce 2019. My jsme pořád ještě pod úrovní roku 2019. On se růst v Evropě poslední dva roky úplně zastavil. A to brzdí i českou ekonomiku,“ říká Sklenář s tím, že je to důsledek „sérií rozhodnutí“, mimo jiné neuváženého nastavení klimatických cílů, k jejichž opatrnému ukotvení do reality začíná docházet teprve teď.

Kromě posledních hospodářských výsledků se Sklenář s hlavním analytikem týdeníku Hrot Miroslavem Zámečníkem pochopitelně věnovali také zítřejšímu zasedání bankovní rady ČNB. „Snížení úrokových sazeb ještě nepřijde, ale ČNB naznačí, že na něj brzy dojde,“ tipoval Sklenář. Víc se dozvíte v aktuálním Hrotcastu. 

Hrotcast

Hrotcast najdete kromě Spotify také na Apple Podcasts a Google Podcasts.