Hrotcast: Nejsme ani Srí Lanka, ani Turecko. Model Nomury na Česko nesedí

Až bude příště zase někdo šermovat Damoklovým indexem a interpretovat ho, že jsme na prahu velké krize, nevěřte mu.

Hrotcast: Nejsme ani Srí Lanka, ani Turecko. Model Nomury na Česko nesedí
HROTCAST Miroslava Zámečníka a Petra Sklenáře

Japonská investiční banka Nomura každoročně sestavuje takzvaný Damoklův index, ze kterého jí na základě osmi ukazatelů vycházejí země nejvíc ohrožené zhroucením měny. A letos mezi nimi vedle například Srí Lanky a Turecka jmenovala Česko, čehož se chytli i někteří populární čeští ekonomové včetně Lukáše Kovandy.

Problém s Damoklovým indexem ovšem je, že používá „model, kterým se snaží pokrýt víc než tři desítky ekonomik, model jim vyplivne jenom hodnoty a oni je seřadí“, vysvětluje v novém dílu Hrotcastu hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář s tím, že zrovna na Česko se nedá „tupě“ aplikovat a nerozezná, co je a co není problém.

„V případě ekonomiky, jako je Česko, to říká blbost,“ tvrdí hlavní analytik týdeníku Hrot Miroslav Zámečník. A dodává: „Takže až bude příště někdo šermovat Damoklovým indexem a interpretovat ho, že jsme na prahu velké krize, nevěřte mu.“

Hrotcast

V nejnovější dílu Hrotcastu, společného podcastu týdeníku Hrot a J&T Banky o nejaktuálnějším ekonomickém dění, probírali Sklenář s hlavním analytikem týdeníku Hrot Miroslavem Zámečníkem také nedávné setkání členů skupiny BRICS a fenomén takzvané ziskové inflace. Víc se dozvíte v novém Hrotcastu.

Hrotcast najdete každý týden kromě Spotify také na Apple PodcastsGoogle Podcasts.