Hladová nezávislost

Afričané nemají moc důvodů k oslavám výročí konce kolonialismu. Šance do dalších let jim kazí špatné vládnutí, přelidnění i rostoucí závislost na Číně

Hladová nezávislost
Profimedia.cz

Před šedesáti lety to vypuklo. Jen během roku 1960 získalo nezávislost osmnáct afrických zemí, hlavně bývalých francouzských kolonií. Během šedesátých let rozpustili svou koloniální říši na černém kontinentu Britové, o dekádu později se přidali Portugalci. Afričané si začali vládnout sami, ale po šedesáti letech nemají mnoho důvodů k oslavám.

Zatímco většina světa prošla od roku 1960 technologickou revolucí a změnila se od základů, Afrika tak nějak zaspala. Stačí letmý pohled na položky, které africké země vyvážely před šedesáti lety a dnes. Seznam se téměř nezměnil – káva, kakao, dřevo, zlato, měď, diamanty a tak podobně. Přibyla pouze ropa, ale ani ta zatím bohatství běžným Afričanům nepřinesla.

Touha po lepším životě, korupce, násilí, přelidnění, sociální nerovnost i devastace životního prostředí – to vše má jeden logický důsledek. Statisíce Afričanů vyrážejí na cestu do Evropy. Často míří do bývalých koloniálních velmocí – do Británie, Francie, Belgie a Portugalska. Změna je v nedohlednu; pro západní Evropu i Spojené státy je prostor na jih od Sahary na okraji zájmu. Příležitosti se tedy chopila Čína, která ovšem svým přístupem problémy kontinentu jen zhoršuje.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit