Služební byt a 130 tisíc měsíčně? Děkuji, nechci. Firmy marně hledají top manažery

České firmy se dlouhodobě potýkají s nedostatkem schopných šéfů. Najít vhodného kandidáta trvá i měsíce.

Služební byt a 130 tisíc měsíčně? Děkuji, nechci. Firmy marně hledají top manažery
Firmy se přetahují o top manažery | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Hledáme vrcholového manažera, nabízíme plat 130 tisíc korun měsíčně, služební byt a dovolenou navíc. Nabídka snů? Jak pro koho – zájem o takovéto pozice není. Češi už totiž nechtějí nést zodpovědnost za chod firmy nebo třeba rozhodovat o tom, kterého zaměstnance zrovna propustit. 

Zlom nastal během covidu. „Řada vrcholových manažerů tehdy přešla i za cenu výrazně nižších platů na nižší pozice s menší mírou zodpovědnosti, které nejsou tak stresující a časově náročné. A spousta z nich už na těchto pozicích zůstala,“ tvrdí Petr Hykel, majitel headhunterské společnosti Theones.

O top manažery je přitom mezi firmami velká poptávka – jejich průměrná mzda se pohybuje na úrovni kolem 135 tisíc korun měsíčně, nejvyšší manažeři berou přes 350 tisíc korun. Nejnižší manažeři si pak průměrně měsíčně vydělají 60 tisíc. Vyplývá to z průzkumu Executive Salary Survey 2023, který pravidelně vypracovává platforma ExecutiveJobs.cz.

Podle Hykla jsou nejlépe placenými odvětvími zdravotnictví, finanční služby, IT a telekomunikace. Naopak v dopravě, cestovním ruchu, velkoobchodu nebo elektrotechnickém průmyslu si manažeři přijdou na nejméně peněz. 

Pokud si už firma nějakého top manažera „uloví“, musí si ho pořádně hýčkat. K běžným benefitům tak kromě mobilů a počítačů nabízí i služební auta, byty či domy. „V poslední době kladou špičkoví manažeři velký důraz na vyváženost pracovního a volného času. Ač velmi často pracují přesčas, chtějí trávit čas s rodinou, sportovat nebo mít kulturní vyžití. Ceněným benefitem je tak dovolená navíc,“ říká Marcela Vyskoková z personální agentury Advantage Consulting.

Vzhledem k tomu, že je vrcholových manažerů v Česku nedostatek, je pro headhuntery nejjednodušší cestou zkoušet je přetáhnout od konkurence. „Vedle vlastní databáze je pro ně hlavním zdrojem vhodných kandidátů sociální síť LinkedIn,“ uvádí ředitelka Advantage Consulting Gabriela Hansliková.

Důvodů, proč je v Česku tak málo top manažerů, je hned několik. „Je to způsobeno především rychlým růstem některých odvětví, stárnutím pracovní síly nebo specifickými požadavky na dovednosti a zkušenosti. Zároveň se na tom podílí také odliv talentů do zahraničí,“ doplňuje Hanslíková. 

Mezi ony specifické požadavky patří nejen relevantní vzdělání a dostatečné zkušenosti v oboru, ale také třeba schopnost vést lidi. „Je velmi složité získat špičkového manažera a zároveň odborníka v oboru. Právě nedostatečná kvalifikace je totiž jedním z hlavních problémů, na které firmy narážejí. Obsadit takovou pozici pak trvá v průměru čtyři měsíce,“ uzavírá Hykel.