Čeština pro válečné uprchlíky

Ukrajinské děti se budou učit ve speciál­ních třídách

Čeština pro válečné uprchlíky
ilustrační foto | Profimedia.cz

Záměr schválilo ministerstvo školství, které takzvané ukrajinské jednotřídky připravilo ve spolupráci s ukrajinským velvyslanectvím a nadačním fondem Děti Ukrajiny.

Školáky budou učit ukrajinští učitelé v jejich rodném jazyce. Předměty budou vyučovány podle ukrajinských vzdělávacích plánů. Experti však upozorňují, že v tuto chvíli nedokážeme odhadnout, jak dlouho budou děti školy navštěvovat, a je proto nutné myslet na budoucnost.

„Tyto smíšené třídy mohou posloužit jako dočasné řešení určené pro krátkodobý pobyt, je ale třeba připravit alternativní plán, pokud se válka protáhne. Zároveň je třeba zohlednit již teď různé motivace rodin ohledně jejich pobytu v Česku,“ uvedl spolek EDUin.

Organizace pro uprchlíky Meta vyzvala ministerstvo školství, aby se děti v jednotřídkách učily rovněž česky. „Musíme je integrovat do českého vzdělávacího systému.

I v těchto jednotřídkách by měly dostávat alespoň pár hodin češtiny, aby tam byla příprava na variantu, že tu budou muset zůstat a začlenit se do plnohodnotné české školy,“ napsala neziskovka.