Češi loni kvůli inflaci přestali utrácet, tržby v maloobchodě klesly o 4,1 procenta

Propad maloobchodních tržeb v loňském roce o 4,1 procenta byl podle analytiků způsoben bezprecedentním nárůstem inflace a poklesem reálných mezd. Oživení spotřeby domácností ale stejně jako v listopadu ukazují prosincová data, řekli. Mělo by také pokračovat s tím, jak bude inflace ustupovat a příjmy se reálně zvyšovat.

Češi loni kvůli inflaci přestali utrácet, tržby v maloobchodě klesly o 4,1 procenta
ilustrační foto | Shutterstock.com

Analytici upozornili na to, že prosincový meziroční růst maloobchodních tržeb o 1,6 procenta překonal tržní odhad, který činil 0,7 procenta. Podle dnes zveřejněných dat Českého statistického úřadu maloobchodní tržby v prosinci meziměsíčně vzrostly o 0,2 procenta.

"Pokles za celý rok je dán bezprecedentním nárůstem inflace, která výrazně snižovala reálné příjmy domácností. Světlo na konci tunelu je patrné na konci roku, neboť inflace postupně klesá a růst nominálních mezd začíná inflaci pozvolna překonávat," řekl ekonom společnosti Deloitte Filip Pastucha. Za celý letošní rok naopak očekává, že maloobchodní tržby o čtyři procenta vzrostou.

Češi jsou přehnaně opatrní. „Na každou nejistotu, na každé výraznější riziko reagujeme zvýšením úspor,“ říká analytik Hrot24 Miroslav Zámečník. Za zboží a služby pak lidé málo utrácejí a českou ekonomiku to táhne ke dnu:

Hrotcast

"Prosincové maloobchodní tržby přinesly další důkaz toho, že spotřeba domácností již dosáhla dna a že dochází k pozvolenému obratu spotřebitelského apetitu domácností," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Je ale podle něj nutné počítat s tím, že se situace obchodníků bude zlepšovat pozvolna. "Letošní rok rozhodně nebude o nějakém boomu v utrácení a rychlém rozjezdu spotřeby domácností," míní. V posledních dvou letech podle něj výrazný propad zaznamenaly zejména tržby za potraviny, za čímž stojí i nákupy Čechů v Polsku.

České domácnosti podle analytika Raiffeisenbank Martina Krona začínají věřit v to, že skokové zdražování skončilo. "Jejich vnímání budoucnosti je optimističtější, a i proto si udělali letošní Vánoce hezčí než ty v roce 2022. Listopadový výsledek, který naznačoval změnu trendu v maloobchodě, tak byl potvrzen," řekl. Další oživení maloobchodních tržeb podle něj výrazně prospěje celé české ekonomice.

"Situace v tuzemském maloobchodě byla v roce 2023 nepříznivě ovlivněna vysokou inflací, což bylo patrné propadem tržeb zejména v loňském prvním pololetí, kdy tržby klesaly meziročně v průměru zhruba o sedm procent," zhodnotil loňský vývoj maloobchodních tržeb hlavní ekonom společnosti Generali Investments CEE Radomír Jáč. Ve třetím čtvrtletí se podle něj pokles zmírnil na 3,1 procenta. Obrat pak přineslo závěrečné čtvrtletí, kdy tržby v maloobchodě meziročně mírně vzrostly o 0,1 procenta, uvedl.

Jáč také upozornil na to, že meziměsíčně tržby v prosinci stouply potřetí za sebou. "Vítr do plachet by pro spotřebu domácností, a tedy i pro vývoj maloobchodních tržeb, měla (letos) představovat klesající inflace a zlepšující se obrázek na straně reálných příjmů domácností," doplnil.