Honosí se zájmem o ekologii, investory ale dobrácké firmy přestaly zajímat

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Celý článek
0

Na daních zaplatil přes šest miliard. Vlastenecká povinnost, říká byznysmen Cuban

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Celý článek
0

Německá elektrická síť narazila na strop. Oranienburg u Berlína nedovoluje nové přípojky

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Celý článek
0

Čeká nás další covidová vlna, nebo jen vlnka?

Stát se připravuje na další podzim s covidem-19. V pohotovosti jsou epidemiologové i úředníci

Čeká nás další covidová vlna, nebo jen vlnka?
„Očkujte se, protože je to nejlepší způsob, jak se chránit proti závažnému průběhu onemocnění,“ vzkázal Čechům ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Není důvod k panice, ale nesmíme to podcenit. To zaznívá ze státních institucí, které zahájily přípravy na další vlnu covidu-19. Po počátečním letním váhání svá doporučení vydalo jak ministerstvo zdravotnictví, tak Česká vakcinologická společnost ČLS JEP. I letos sázejí odborníci zejména na očkování. Pokud budou lidé zodpovědní, nebudou věci zbytečně odkládat a rozhodnou se pro vakcinaci v dalších týdnech, měly by postačovat současné kapacity praktických lékařů a očkovacích center v nemocnicích. „Obáváme se však toho, že lidé nebudou mít o očkování zájem. To by byla komplikace,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Respirátor s sebou

Ještě před několika týdny bylo ministerstvo zdravotnictví mimo jiné i z opozičních lavic kritizováno za to, že se stát nedostatečně připravuje na další vlnu koronavirových nákaz. Ředitelé nemocnic se totiž svěřili, že ze strany státu nedostávali informace o tom, co se od nich na podzim bude chtít. Počítá se s obnovením velkokapacitních očkovacích center? A jak budeme řešit testování? Bude stát proplácet i preventivní covidové testy, nebo zůstaneme u současné praxe a z veřejného pojištění budou hrazeny jen ty testy, které určí lékař? Na žádnou z těchto otázek zdravotnická zařízení neznala odpověď. Chvíli to dokonce vypadalo, že se resort vedený Vlastimilem Válkem (TOP 09) pokusí případnou hrozbu vysedět. Následně se však politik rozhoupal a spolu s hlavní hygieničkou a předsedou vakcinologické společnosti Romanem Chlíbkem vystoupili s výzvou, aby se lidé nechali co nejdříve naočkovat.

„Situace v České republice je podobná situaci v okolních státech. Jako každý podzim dochází k částečnému nárůstu počtu případů, avšak bez významného dopadu na počty hospitalizovaných s covidem-19. To je pro nás klíčový ukazatel.

Chtěl bych nicméně apelovat na všechny – očkujte se, protože je to nejlepší způsob, jak se chránit proti závažnému průběhu onemocnění a udržet i tuto sezonu nízká covidová čísla,“ řekl na tiskové konferenci Válek. I zbytek tiskovky nechal připomenout dobu před dvěma a více lety. Hygienička Svrčinová lidi vybízela, aby si pořádně myli ruce. A pokud se prý necítí fit, ať raději nechodí do zaměstnání či školy a zůstanou doma. Malý comeback čekají i roušky a respirátory. Zatím v režimu doporučení by je lidé měli využít, pokud plánují návštěvu zdravotnických zařízení či zařízení sociální péče, kde je zvýšené riziko nákazy. „Opravdu bych apelovala, ať všichni dodržujeme základní respirační hygienu a hygienu rukou,“ přesvědčovala Svrčinová.

Záchyt? Jen cíleně

Bylo to za pět minut dvanáct. Jak totiž ukazují statistiky, počty nakažených začaly v září růst. Pro ilustraci jsou nejvhodnější data z pondělků. Právě v tento den se totiž nechá po víkendovém volnu otestovat nejvíce lidí. První zářijové pondělí testy zachytily zhruba dvě stě nakažených. Druhé pondělí už dvojnásobek. V poslední vyhodnocené pondělí 18. září již přes šest set nově nakažených. „Tato čísla je však třeba vnímat s rezervou. Počty testovaných lidí jsou totiž stále velmi nízké, o nějakém masivním testování nemůže být řeč. Aktuálně sledujeme nákazu velmi málo, včetně například monitoringu odpadních vod nebo sekvenování. To skoro neprobíhá. Reálně dnes zachytíme zejména lidi, kteří mají poměrně jasné příznaky a zároveň jsou v nemocnici, kde je tedy přímo otestují,“ říká Jan Pačes, vědec z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky. Z dat ministerstva zdravotnictví vyplývá, že pozitivní je zhruba každý pátý test.

„Reálně ta čísla nakažených logicky budou výrazně vyšší, protože teď testujeme jen ty lidi, u kterých k tomu máme nějaký jasný důvod. Zásadní bude sledovat počty pacientů, kteří jsou v nemocnicích a v těžkém stavu. Zatím jsou to jednotky, tudíž nám tu neřádí nějaká velmi zákeřná subvarianta viru. Alespoň zatím,“ komentuje data z nemocnic epidemiolog Roman Prymula. S covidem bylo v polovině září hospitalizováno přes dvě stě lidí, počet pacientů s těžkým průběhem však naštěstí nepřekročil desítku.

„Což je ale další poznatek. Tedy že stále mohou nastat situace, kdy covid-19 má těžký průběh a ohrožuje život. Také se mění příznaky. Někteří lidé si třeba stěžují na střevní obtíže. Někdo má týden zvýšenou teplotu, někdo ztratí chuť, jiný pacient si stěžuje na únavu, případně kombinaci více obtíží. Občas jsou příznaky takové, že vlastně příliš neodpovídají tomu, co je běžné u respiračních onemocnění. Dáváme to do souvislosti s tím, že v populaci již koluje více mutací viru, více jeho subvariant,“ přibližuje Prymula.

Po delší době ministr Válek rovněž svolal odborníky – epidemiology, vakcinology a virology – a požádal je, aby byli v případě potřeby k dispozici. Sdruženi jsou v rámci Národního institutu pro zvládání pandemie. Ten byl dříve přímo pod ministrem zdravotnictví, následně ale organizačně přešel pod Státní zdravotní ústav. „Situaci monitorujeme a v případě potřeby jsme připraveni doporučit adekvátní reakci. V prvé řadě nyní doporučujeme očkování seniorům či lidem trpícím chronickými nemocemi či poruchou imunity, které mohou průběh nemoci zkomplikovat. Jde například o pacienty s chronickým onemocněním srdce, plic, astmatiky, diabetiky a další,“ řekl Roman Chlíbek, který kromě vakcinologické společnosti předsedá rovněž národnímu institutu. Aktuálně v rámci institutu funguje pět odborných skupin. V sekci epidemiologie a prevence figurují například lékaři Petr Smejkal, Rastislav Maďar či Irena Martínková. V imunologické Hana Cabrnochová, Ilja Stříž či Vojtěch Thon. Rovněž v sekci léčby a kliniky sedí známé tváře z minulých let: například lékařka Václava Bártů, šéf praktických lékařů Petr Šonka nebo primář infekčního oddělení ústecké nemocnice Pavel Dlouhý. Lékaři a další odborníci mají být kromě pravidelných setkání rovněž na telefonu v případě, že by se epidemická situace začala rychle zhoršovat.

Očkování? Jen jednou

Vakcinologická společnost prozatím vyzvala veřejnost, aby se nechala naočkovat jednou dávkou některé ze schválených vakcín. „Bez ohledu na předchozí počet je jedna dávka postačující,“ informoval profesor Chlíbek.

Minulý týden se již na všechna očkovací místa měly distribuovat vakcíny s inovovaným složením. „Tato očkovací látka je zaměřena proti aktuálně cirkulujícím variantám koronaviru,“ informovalo ministerstvo zdravotnictví. Pacienti si prý o ni nemusí říkat, zdravotnické zařízení by ji mělo aplikovat samo automaticky. Nespotřebované vakcíny z minulosti mají být zlikvidovány.