„Brutální podraz.“ Zdravotníci hrozí kvůli úsporám stávkou

Únik informací o dalších plánovaných úsporách z pera ministerstva financí rozčílil odboráře ve zdravotnictví a sociální péči. Vyhlásili stávkovou pohotovost.

„Brutální podraz.“ Zdravotníci hrozí kvůli úsporám stávkou
ilustrační foto | Shutterstock.com

Vládou nedávno představený úsporný balíček nakonec nestačí. Výdaje státu rostou takovým tempem, že ministerstvo financí připravilo další sérii opatření, kterými chce ozdravit veřejné finance. Návrhy ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) však unikly do médií.

Z dokumentu vyplývá, že úspory se mají dotknout rovněž všech státních zaměstnanců. Platy by se tak neměly snížit pouze úředníkům, ale rovněž dalším profesím veřejného sektoru. O návrzích ministerstva financí informovaly Seznam Zprávy. Podle zjištění novinářů by jejich přijetí většinu ministrů nutilo, aby svým lidem snížili platy o pět procent. „S tímto opatřením souvisí snížení stupnic platových tarifů pro všechny zaměstnance veřejného sektoru o pět procent,“ píše se v dokumentu ministerstva financí.

Jako jedni z prvních se s protestem ozvali odboráři ve zdravotnictví, kteří úvahy o úsporách ve svém segmentu považují za nepřijatelné. „Absolutní podraz. Nemám slov. Je to o nás bez nás, což snad nemá obdoby. Za třicet let toto nepamatujeme. Považuji to za popírání základních principů demokracie,“ reagovala Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Zatímco v minulosti podle předsedkyně byly odbory k projednávání podobných opatření přizvány, tentokrát se tak nestalo. „Toto je facka všem lidem, kteří pečují o druhé,“ má jasno odborářka.

Podobně se vyjádřil lékař Martin Engel, šéf Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů. „Neumím si představit, že toto projde. Zdravotnictví je brutálně podfinancované, tady už reálně hrozí, že bude opravdu zle,“ varoval ministry. 

Odbory vstoupily do stávkové pohotovosti a vyzvaly své členy, aby začali vytvářet stávkové výbory na pracovištích. „Schválili jsme vytvoření stávkového výboru složeného z členů výkonné rady, vyzvali jsme členy výborů odborových organizací, aby začali vytvářet stávkové výbory ve svých organizacích, a jasně deklarujeme, že využijeme všech možností, které nám dává český právní řád, abychom zabránili negativním dopadům vládních opatření na členy odborů, zaměstnance a občany,“ informovali odboráři na tiskové konferenci.

Ministerstvo financí již ve čtvrtek uvedlo, že dokument uniklý do médií je pouze pracovním materiálem. Jeho konečnou podobu ještě musí schválit vláda jako celek. Lze očekávat, že jednotliví ministři k němu budou vznášet připomínky a protinávrhy.