Honosí se zájmem o ekologii, investory ale dobrácké firmy přestaly zajímat

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Celý článek
0

Na daních zaplatil přes šest miliard. Vlastenecká povinnost, říká byznysmen Cuban

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Celý článek
0

Německá elektrická síť narazila na strop. Oranienburg u Berlína nedovoluje nové přípojky

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Celý článek
0

Doživotní renta? Fiala je pro lékaře dar z nebes. Nebo dojná kráva

Peněz není nikdy dost, řekli si očividně zástupci nespokojených lékařů. Vedle slíbených miliard na výplaty by nově chtěli dosáhnout na doživotní rentu.

Doživotní renta? Fiala je pro lékaře dar z nebes. Nebo dojná kráva
Prmiér Fiala lékařům garantoval, že jen příští rok má jít na platy o 9,8 miliardy korun navíc | foto ODS (publikováno se svolením)

Hned v úvodu si na rovinu řekněme, že vítězi ve sporu o přesčasy a výplaty jsou – stejně jako už několikrát v minulosti – zdravotníci. Těm se nátlakovou akcí podařilo přetlačit nejen ministerstvo zdravotnictví a premiéra, ale ve výsledku celý systém, protože nově přislíbené peníze mají do jejich kapes plynout z rozpočtu Všeobecné zdravotní pojišťovny; tedy v podstatě z veřejného pojištění.

Přímo premiér Fiala lékařům garantoval, že jen příští rok má jít na platy o 9,8 miliardy korun navíc, což znamená, že začínající lékaři v nemocnicích by měli dosáhnout na výplatu zhruba o pět tisíc korun vyšší než dnes a samostatní lékaři s atestací si polepší o patnáct tisíc korun. Prolomilo se také pravidlo, že stát moc nemluví do platů v krajských a soukromých zařízeních: polepšit si mají skutečně všichni zdravotníci napříč Českem. 

Euforie po jednání s premiérem

Takový státní zásah do volného (byť regulovaného) trhu je hoden zaznamenání, navíc od pravicové vlády. Nelze se proto divit, že někteří doktoři nakonec z jednání s Fialou a spol. odcházeli pomalu v euforii. Autorovi tohoto textu se dokonce jeden z lékařů přiznal, že se původně počítalo jen s tím, že Fiala opráší původní nabídky ministra Válka a maximálně slíbí něco „v horizontu let“. 

Fialovy rozdavačné tendence a osobní garance tak skutečně překvapily prakticky všechny, včetně pojišťoven. Do toho i nadále platí sliby o snížení povolených hodin přesčasů a změnách ve vzdělávání lékařů. Ministr Válek už představil hrubý harmonogram legislativních změn.

Tajná doložka: výsluhy

Když jste na koni, nechce se vám z něj sesedat. To platí i pro doktory, kteří dosáhli prakticky na vše, co si vytyčili (včetně splnění dodatečných požadavků, které se vršily až během samotného vyjednávání). Jak dnes ale informovaly Lidové noviny, někteří zdravotníci nepovažují z dlouhodobého pohledu za dostatečné ani slíbené peníze a Fialovy garance. 

„Kromě prostého navýšení platů se podařilo získat i ministerský příslib, že lékařům bude stát po odpracování určitého počtu nemocničních směn vyplácet i doživotní výsluhy. Stejně jako třeba vojákům či policistům,“ píše se v deníku s tím, že „zajistit by to měl zbrusu nový zákon o odměňování zdravotníků, jejž začne ministerstvo připravovat během příštího roku“.

Tuto část dohody lékaři ani vládní politici veřejnosti bezprostředně po ukončení protestu nesdělili. Lidovým novinám to však nyní potvrdil prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Výsluhy coby náhrada za přesčasy

Asi nenajdeme profesi, která by na přesčasové práci stála tolik jako zdravotníci. Ti díky ohromnému množství hodin „navíc“ mohou teoreticky namítat, že by měli mít nárok i na dřívější odchod do penze. Opět se tak vracíme k oněm přesčasům, na nichž celý náš zdravotnický systém stojí a kvůli kterým protesty začaly.

Jenže odchod zdravotníků do dřívějšího důchodu si nikdo moc nepřeje. Speciální výsluha, kterou by lékaři dostávali po odpracování určeného množství hodin až do konce svého života, by tak podle komory mohla trochu narovnat stav, kdy lékaře, sestry a další zdravotnický personál mnozí vnímají jako neunavitelné nadlidi nebo rovnou roboty. 

Navíc by prý takové opatření mohlo přimět lékaře specialisty, kteří mají své soukromé ambulantní praxe, aby se více angažovali v nemocnicích. Přimět by je k tomu mohla právě vidina výsluhy, což by prý zpětně vedlo k tomu, že by kmenoví lékaři nemocnic nemuseli sloužit tolik přesčasů.

Rychle rostoucí výsluhy

Jaký by to mělo dopad na státní rozpočet, přesně nevíme. Záleželo by samozřejmě na tom, jak vysoká by ona výsluha byla a kolik lidí by na ni nakonec reálně dosáhlo. Obecně však výdaje na dosavadní „výsluhy“ rostou raketovým tempem. Výsluhy vyplácené bývalým příslušníkům ozbrojených složek činily podle webu Kverulant.org v loňském roce 12,5 miliardy korun. Tedy dvakrát více než před pěti lety. 

Důvodem je, že lidí s výsluhami obecně přibývá, a výsluhy se navíc zvyšují. Stát na to však není schopen reagovat adekvátním výběrem daní. Vytvoření další „zasloužilé“ skupiny lidí by státní pokladnu dlouhodobě zatížilo mnohamiliardovým břemenem, na pracovní výkon lékařů by to ale nemělo žádný vliv. Ostatně sami říkají, že už teď jedou „na doraz“… 

K čemu Válek, když je tu Fiala

Právě kvůli neúměrně rostoucím nákladům na výsluhy zveřejnil spolek Kverulant výzvu, aby „byla přijata taková změna zákona, která by nárok na výsluhový příspěvek omezila a která by odebrala výsluhový příspěvek těm bývalým příslušníkům ozbrojených složek, kteří i po odchodu do civilu dál berou veřejné peníze“. Zatím to nevypadá, že by byla vyslyšena. 

A pokud ministerstvo nakonec kývne na návrh lékařských bossů, bude se naopak výsluh vyplácet více. Lze očekávat, že ministr Válek se bude dalším mandatorním výdajům v rozpočtu snažit zamezit. To je moudré. 

Jak už ale nyní zdravotníci vědí, Válka mohou v případě potřeby v podstatě vynechat. Ukázalo se, že snazší cestou je jít rovnou za Fialou. Ten o rozpočtování očividně příliš mnoho neví. A zkušenost je s ním zatím taková, že chce mít hlavně svůj klid. A pro ten je ochoten podrazit i koaliční partnery, jak Válek poznal na vlastní kůži. 

Takový člověk je pro zdravotnické odbory darem z nebes.