Místo k praktikovi do nemocnice? Válek plánuje nový regulační poplatek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce zavést nový regulační poplatek. Platit by ho měli ti, kteří vynechají návštěvu praktického lékaře a péči vyhledají přímo na urgentních příjmech nemocnic.

Místo k praktikovi do nemocnice? Válek plánuje nový regulační poplatek
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek | foto Profimedia.cz

Výši nového regulačního poplatku ministr Válek nesdělil. V rozhovoru pro MF Dnes však uvedl, že by se měl platit za každé využití urgentního příjmu nemocnic s výjimkou závažných stavů, kdy pacienta přiveze sanitka nebo vrtulník.

„Regulace na urgentních příjmech je potřeba, řada lidí tam chodí zbytečně. Otázka je, jak pomocí regulačního poplatku sankcionovat ty, kdo to nadužívají,“ sdělil ministr v rozhovoru. Politik také řekl, že obecně proti regulačním poplatkům ve zdravotnictví nemá výhrady. „Já bych byl pro zvýšení poplatků,“ uvedl Válek. Návrh nového regulačního poplatku a úpravu toho stávajícího žádá po Národní ekonomické radě vlády (NERV). V ní se tématu věnuje lékař a ekonom Pavel Hroboň. „Nemám to ještě vymyšlené, to čekám od NERV. Každopádně poplatky chci zavést,“ potvrdil Válek.

Politik rovněž připustil diskusi o zavedení poplatku za vystavení receptu a návštěvu lékaře s tím, že je to „technicky možné“. To by se však netýkalo praktických lékařů. „Spíš si dokážu představit to, že pacient zaplatí za to, že nejde nejdřív k praktikovi, ale přímo do zdravotnického zařízení,“ upřesnil ministr.

Aktuálně Češi regulační poplatek hradí za využití lékařské pohotovosti, a to ve výši devadesát korun. Pokud lékař usoudí, že je nutná hospitalizace, poplatek se promíjí. Dříve Češi platili rovněž za každou návštěvu lékaře, za položku na receptu v lékárně a za pobyt v nemocnici. Některé poplatky zrušili politici, ten nemocniční pak Ústavní soud. 

Česká lékařská komora již dříve ústy svého prezidenta Milana Kubka sdělila, že regulační poplatky jako další zdroj financování systému podporuje. Platba za ošetření na pohotovosti by podle komory mohla být vyšší.

Kubek ale jedním dechem dodal, že poplatky neřeší dlouhodobé problémy tuzemského systému – těmi jsou například dlouhodobý nedostatek zdravotníků či stále nedostatečná platba státu za státní pojištěnce – tedy děti, seniory, nezaměstnané a další.