Americká firma slibuje, že Ukrajince vybaví smrtícími drony proti ruským tankům

Společnost AeroVironment tvrdí, že Kyjevu dokáže dodat tisíce vysoce účinných dronů Switchblade proti ruské obrněné technice, které ji dokážou účinně ničit daleko za frontovou linií.

Americká firma slibuje, že Ukrajince vybaví smrtícími drony proti ruským tankům
Ukázka použití dronů Switchblade 300, ilustrační foto | Profimedia.cz

V současném ukrajinsko-ruském konfliktu se ukazuje, jak moc důležité je nasazení dronů. Umožňují totiž na velkou vzdálenost sbírat informace o pohybu a poloze nepřátelských jednotek, ale umějí i přímo likvidovat techniku a samotné vojáky. 

Značnou měrou se na tom podílejí také dodávky amerických dronů Switchblade, které mohou přenášet i jednotliví vojáci na zádech. Typ Switchblade 300 používá ukrajinská armáda už mnoho měsíců. Nyní by měl Kyjev dostat v rámci americké vojenské podpory také větší množství dronů Switchblade 600. 

Jsou výkonnější a mohou nést i protitankové střely typu Javelin. Ty se ukazují jako velmi účinná zbraň proti ruským tankům a obrněným vozidlům. Drony se pak mohou dostat až několik desítek kilometrů za frontovou linii. Switchblade 600 byl vyvinut v roce 2020 a jedná se o poměrně novou zbraň.

Výrazně zvýšíme dodávky pro Kyjev

Výrobce AeroVironment tvrdí, že firma může zásadně zvýšit produkci svých dronů. Viceprezident firmy z Virginie Charlie Dean zdůraznil, že společnost je připravena masivně zvýšit dodávky pro Kyjev a tím možnosti útoků na ruské tanky daleko za silně opevněnými frontovými liniemi.

Dean v rozhovoru pro americký týdeník Newsweek dodal, že jejich nové výkonné drony jsou pro obranu Ukrajiny velmi důležité. Nasazení dronů Switchblade se už osvědčilo v bojích americké armády v Iráku a Afghánistánu.

Americké ministerstvo obrany ale odmítá upřesnit počty kusů již dodaných na Ukrajinu. Loni v květnu Pentagon nicméně uvedl, že na Ukrajinu posílá sedm stovek těchto systémů. Dean tvrdí, že drony z jejich produkce pak byly velmi rychle použity přímo na frontě.

„Šestistovky se také používají na Ukrajině a jejich množství se rychle navyšuje. Třístovky v současnosti stále převyšují nad šestistovkami, ale to se brzy změní,“ dodal. Drony Switchblade se vyvíjejí celkem deset let a neustále se vylepšují.

Třístovky mají dolet asi dvacet kilometrů a mohou nad bojištěm létat zhruba dvacet minut. Primárně jsou určeny pro podporu pěchoty a mohou ničit nepřátelské síly a lehká obrněná vozidla. Výhodou je jejich malá velikost a tichý let, takže se nepříteli špatně detekují. 

Hrozba pro ruské tanky

Novější šestistovky byly vyvinuty s cílem dokázat eliminovat nepřátelské tanky a obrněná vozidla, jež jsou rozmístěny v okolí fronty. Dokážou létat nad bojištěm až čtyřicet minut. Dean tvrdí, že právě tento druh zbraně může být klíčovým hráčem při úspěchu ukrajinské protiofenzivy, která se před blížící se zimou prakticky zastavila. 

Americký manažer prozradil, že nejnovější drony umožňují jejich operátorům dosáhnout celkové vzdálenosti až 88 kilometrů a mohou ničit ruské cíle poměrně daleko za frontovými liniemi (tady zhruba v poloviční vzdálenosti). Jiný zbraňový systém prý takové schopnosti nemá. 

Další výhodou je, že operátor může rozhodnout o svržení munice až na poslední chvíli. Zejména v momentě, kdy najde cíl, jenž má z vojenského hlediska vyšší hodnotu. To jej zásadně odlišuje od dělostřelectva. 

Ukrajina věří své armádě dronů

Samotná Ukrajina ve velkém spoléhá na „armádu dronů“ a používá i drony domácí výroby, například bezpilotní letoun Bobr se dokázal dostat až nad Moskvu. „Ukrajina je na cestě k tomu, stát se světovým lídrem ve výrobě dronů,“ nedávno sebevědomě prohlásil ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov. Jeho země neustále pracuje na jejich vývoji a zdokonalování i na základě analýzy dat přímo z bojiště. Snaží se rovněž co nejrychleji zvyšovat vlastní produkci. 

Také Dean potvrdil, že se americká AeroVironment na základě bojových zkušeností s drony během války s Ruskem učí, jak své produkty vylepšovat. Společnost dostává zpětnou vazbu přímo od ukrajinských operátorů dronů. Úpravy lze provést v horizontu několika týdnů. Nicméně v takto rozsáhlém konfliktu, kdy pozemní fronta přesahuje tisíc kilometrů, je pro úspěch zásadní obrovské množství dronů.

Odhad britského think-tanku Royal United Services Institute z letošního května naznačuje, že Ukrajina ztrácí každý měsíc zhruba deset tisíc dronů. Dean ale slibuje, že mohou navyšovat produkci až na úroveň několika tisíc dronů denně.