Český výrobce dronů, jehož stroje létají i na Ukrajině, ztrojnásobil tržby

Významný globální výrobce středně velkých bezpilotních letounů Primoco UAV vykázal za letošní tři čtvrtletí tržby bezmála 372 milionů korun. Je to více než trojnásobný nárůst oproti loňsku.

Český výrobce dronů, jehož stroje létají i na Ukrajině, ztrojnásobil tržby
Drony Primoco UAV | foto Profimedia.cz

Dosud nejlepší finanční výsledky v historii firmy odrážejí rostoucí poptávku po bezpilotních prostředcích, náhradních dílech, školení pilotů, leteckých pracích a dalších službách této české firmy. Letošní zisk po zdanění už  přesáhl 126 milionů korun.

Několik desítek strojů Primoco přitom pomáhá rovněž ukrajinské armádě proti ruské invazi. Drony však nekoupila Ukrajina napřímo, ale přes Lucembursko, Nizozemsko a Německo. České bezpilotní prostředky navíc nenesou žádné zbraně, slouží například k detekci nepřátelského postavení.

Společnost za prvních devět měsíců roku dodala zákazníkům 22 bezpilotních letounů, což výrazně přispělo k meziročnímu růstu tržeb i čistého zisku. Zároveň uzavřela nové kontrakty na dodávky 33 strojů a souvisejících služeb v souhrnné hodnotě 690 milionů korun. V pokročilé fázi se navíc nyní nacházejí jednání o dodávkách celkem 78 letounů pro osm různých zákazníků. 

„S ohledem na míru rozpracovanosti nových obchodů potvrzujeme dříve zveřejněný výhled, že nové zakázky uzavřené v roce 2023 dosáhnou souhrnné hodnoty jedné miliardy korun. Pro období následujících dvanácti měsíců pak očekáváme uzavření kontraktů v objemu 1,8 miliardy,“ uvedl zakladatel a majoritní akcionář Ladislav Semetkovský.

Příznivé hospodářské výsledky společnosti se projevují také na ceně akcií Primoco UAV obchodovaných na pražské burze. Ve třetím čtvrtletí vzrostla jejich cena o pětinu na 900 korun za kus. Zhodnocení od začátku činí již bezmála 120 procent. Tržní kapitalizace společnosti tak nyní přesahuje 4,2 miliardy korun. Po zářijovém navýšení free float na osmnáct procent plánuje Primoco UAV od začátku roku 2024 přejít z trhu START, určeného pro malé a střední podniky, na hlavní trh burzy.

Primoco UAV zároveň pokračuje v procesu certifikace podle vojenské normy NATO STANAG 4703 a velký důraz klade také na inovace, díky čemuž patří jeho stroje One 150 ve své kategorii ke světové špičce.

„Během léta jsme dokončili novou softwarovou i hardwarovou verzi řídicího systému letounu. Jde o další krok, který nám na základě letových zkušeností umožňuje posunout se k plné automatizaci a ještě vyšší bezpečnosti letového provozu. Jen do tohoto projektu Primoco UAV dosud investovalo tři miliony korun,“ uvedl Semetkovský.

Dodal, že právě přístup firmy k inovacím sehrál významnou roli v rozhodnutí společnosti Airbus Defence and Space a její dceřiky Airbus DS Airborne Solutions uzavřít v červnu s českým výrobcem memorandum o vzájemné spolupráci.