Smrtonosná past? Američané řeší nebezpečný běžecký pás

Firma Peloton, jež vyrábí pásy na běhání, čelí v Americe kritice. Po úmrtí jednoho dítěte a dalších desítkách zranění americký regulátor varoval před jeho používáním.

Smrtonosná past? Američané řeší nebezpečný běžecký pás
ilustrační foto | Shutterstock.com

Používání běžících pásů v domácnostech je zrádné a američtí zákazníci by si na ně měli dávat pozor, pokud se v jejich okolí pohybují děti nebo domácí mazlíčci. S takovým doporučením přišla Americká komise pro bezpečnost spotřebního zboží (CPSC) u výrobku firmy Peloton Tread+, což je trenažér na běhání s cenovkou přes čtyři tisíce dolarů.

Oznámení přichází měsíc poté, co sama newyorská firma oznámila, že po nehodě na běžícím pásu zemřelo malé dítě. Zároveň zdůraznila, že je nutné dodržovat bezpečnost při cvičení tím, že v okolí nebudou děti a drobná domácí zvířata. Dospělým také doporučila, aby pás na běhání zamykali, pokud se nepoužívá. 

Pořizování pásů na běhání, ale i cyklistických trenažérů v loňském roce šíření čínské chřipky dramaticky stouplo kvůli zavření fitness center. Úrazy při jejich používání jsou ale časté. Poslední čísla jsou dostupná za rok 2019: ve Spojených státech bylo hlášeno 22 500 incidentů, jež skončily ošetřením na pohotovosti. Dva tisíce z nich se staly dětem mladším osmi let. K úmrtí nicméně dochází výjimečně. 

Akcie padají

Pro firmu znamená varování komise vážné poškození reputace. Loni akcie společnosti vyskočily o 434 procent, po oznámení tragického úmrtí klesají. Z letošních maxim 167 dolarů za akcii se cena dostala na 101 dolarů. Před pandemií se akcie obchodovala za 30 dolarů. 

Firma naopak plánovala expanzi v nabídce online programů na obrazovkách, které nabízí k pásům. CPSC dodala, že je zdokumentováno celkem 39 případů, kdy pás „vcucnul“ dítě nebo zvíře a zranil je, pokud se dostaly pod sportovní stroj. Agentura zveřejnila i video s incidentem, kdy malé dítě pod pásem uvázlo, i když se mu následně podařilo vysvobodit. 

Video CPSC o nebezpečnosti trenažéru

Komise doporučuje zákazníkům, aby stroje používali nejlépe v místnosti, jež se dá zamknout, a z okolí trenažéru mají odstranit i další předměty, aby nedošlo ke zranění. Pomůcka pro cvičení by také měla být odpojena z elektřiny, pokud se nepoužívá.

Peloton vyjádření úřadů odmítl a označil je jako nepřesná. Není důvod Tread+ přestat používat, pokud zákazník dodržuje bezpečnostní doporučení výrobce, argumentuje ředitel společnosti John Foley. Trenažér je určen pro dospělé osoby starší 16 let. 

Foley kritizuje přístup úřadu, že s firmou nevedl „smysluplné diskuse“. Společnost dodala, že nyní všechny virtuální lekce s cvičiteli obsahují dodatečné instrukce, jak stroj bezpečně používat. 

Stáhnout z trhu

Demokratický senátor Richard Blumenthal ze státu Connecticut, jenž je předsedou podvýboru pro ochranu spotřebitele a bezpečnost výrobků, vyzval výrobce, aby běžecké pásy z trhu úplně stáhl. Podle něj je nepochopitelné, že firma bránila komisi ve vyšetřování ve světle znepokojivých důkazů o jednom z jejích hlavních produktů. Společnost výzvy ke stažení produktu z trhu odmítla.

Odborníci na marketing doporučují, aby výrobce spor s úřady vyřešil co nejrychleji. Jinak přijde o komunitu zákazníků a také o větší množství peněz. „Když existuje hrozba pro zákazníka a stane se veřejnou, musíte to vykompenzovat,“ okomentoval kauzu trenažérů odborník na marketing Luc Wathieu z Georgetownské univerzity.

Původně se výrobek jmenoval Tread, v roce 2020 jej firma přejmenovala na Tread+, aby mohla prodávat levnější verzi pod původním názvem. Firma neuvedla, jak velký podíl na obratu má prodej pásů na běhání. V posledním kvartálu loňského roku dosáhla tržeb ve výši miliardy dolarů, což je dvakrát tolik než o rok dříve. Peloton je znám především jako prodejce cyklistických trenažérů.