JPMorgan varuje: Odklon od fosilních paliv se bude měřit v desetiletích

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Celý článek
0

iPhone Made in Vietnam? Apple snižuje závislost na Číně

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Celý článek
0

Děti a první mobily? Češi mají náskok před Brity, ti zvažují zákaz telefonů do šestnácti let

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Celý článek
0

Zneužít se už nenecháme. Proruské síly na demonstraci nechceme, říká mladý zemědělec

Už ve čtvrtek se do pražských ulic vrátí stovky traktorů a další zemědělské techniky. Od demonstrace 19. února, kterou svolali agromagnát Zdeněk Jandejsek, odborář Bohumír Dufek a další lidé sympatizující s dezinformační a proruskou scénou, se ale tento protest bude zásadně lišit. Zemědělci se už prý nechtějí nechat zneužít.

Zneužít se už nenecháme. Proruské síly na demonstraci nechceme, říká mladý zemědělec
Takto zemědělci protestovali v Praze 19. února | foto Tomáš Novák, HROT24

Do Prahy se ve čtvrtek chystá z Ledče nad Sázavou i David Jeřábek, viceprezident Společnosti mladých agrárníků (SMA ČR). Od demonstrace si slibuje hlavně to, že se současná situace v zemědělství začne konečně brát vážně. „My už nevíme, co máme jiného dělat,“ řekl pro Hrot24.

Jeřábek připomíná především to, že u většiny zemědělských komodit se od začátku války na Ukrajině výrazně propadly ceny. „U pšenice jsme dneska na polovině původní výkupní ceny, u řepky jsme asi o 60 procent dole. Náklady na postřiky nebo hnojiva se přitom neustále zvyšují, v některých případech i o 80 procent,“ tvrdí.

Problém přitom Jeřábek nevidí v osobě ministra Marka Výborného (KDU-ČSL). Ten se prý zemědělcům snaží maximálně vyhovět. Podle něj vážnost situace ale nechápe vláda jako celek. Vadí mu třeba, že i v této vypjaté situaci je kabinet pro pokračování bezcelního dovozu ze třetích zemí, především z Ukrajiny.

Výborný s diskuzí se zemědělci počítá. Chce je prý seznámit s úplným a skutečným návrhem z jeho strany. „V pátek jsem jej přednesl vedení Agrární komory i Zemědělského svazu a zjevně nedošlo k jeho přesnému předání. Vyjádření vedení nevládek před kamerami se zcela liší od jednání samotného. To mě mrzí. Jsem ale připraven vše trpělivě vysvětlovat,“ napsal ministr Hrotu24.

Zemědělci jako jeden celek

Za SMA ČR vyrazí do Prahy protestovat vyšší desítky zemědělců. Mladí agrárníci jako takoví vlastní požadavky předkládat nebudou. „Tohle je problém celého zemědělského sektoru. Všichni jsme na tom stejně špatně a jedeme demonstrovat jako celek,“ upozorňuje Jeřábek, zmíní ale i některé specifické problémy mladých agrárníků. „U nás je ta perspektiva oboru samozřejmě horší. Už teď je problém nalákat mladé lidi do zemědělství.“

Osobně pak Jeřábka nejvíc mrzí přístup politiků. Podle něj se českým prostředím šíří vyložené dezinformace, které zemědělcům v konečném důsledku škodí. Vadil mu například příspěvek Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) na sociální síti X, který o minulé demonstraci prohlašoval, že se jí vůbec neúčastnili agrárníci. „Ne, nejsou to zemědělci. Za ty se jen snaží vydávat ruská pátá kolona,“ napsal europoslanec. Podle Zdechovského půjčili protestujícím lidem traktory zainteresovaní miliardáři.

Zatímco ale na demonstraci 19. února přívrženci různých dezinformačních skupin skutečně přítomni byli, ve čtvrtek už o nich nechtějí zemědělci ani slyšet. „Dáme si záležet, aby tam zítra nebyly žádné proruské síly. Pevně věřím, že nás tentokrát nezneužijí,“ věří Jeřábek. „Pokud se objeví skupiny, které budou provolávat extrémní protivládní hesla, pošlou je organizátoři pryč. O takovou spoluúčast nestojíme,“ říká další mladý zemědělec Jan Vlášek, který do Prahy přijede z Havlíčkova Brodu.

Nejvíce vadí ukrajinské obilí

Viceprezident mladých agrárníků zdůrazňuje, že se na zemědělce nemá nahlížet jako na jakousi protiukrajinskou část obyvatelstva. „Já sám jsem na pomoc Ukrajině poslal peníze, když ještě bylo z čeho. Ale jsou tu nějaká pravidla jednotného trhu, která je třeba respektovat. Ukrajinské zboží je musí splňovat, jinak dochází k jeho nespravedlivému zvýhodňování,“ říká.

Pro Jeřábka je právě bezcelní dovoz ze zemí, kde neplatí přísná pravidla EU, největším strašákem. Míní, že kdyby taková obchodní smlouva neexistovala, nejspíše by zemědělci masové demonstrace ani nepořádali: „Celé je to v návaznosti na Green Deal, který nám zavedl přísné ekologické normy a zvýšil byrokratickou zátěž nad únosnou mez. To všechno nám zdražuje výrobu, zároveň nám to ale nijak nekompenzuje.“

Podle Vláška by zemědělcům zásadním způsobem pomohla i sleva na sociálním pojištění. „Místo slibů, které posloucháme už asi od roku 2022, potřebujeme konkrétní činy nebo alespoň nějakou písemnou záruku,“ říká. Jinak budou protesty pokračovat i v dalších týdnech.

Viceprezident SMA ČR situaci uzavírá tím, že demonstrace už jsou skutečně poslední možností, jak dále postupovat. „My zemědělci, kteří stále pracujeme za devadesátkové platy, cítíme jen bezmoc a zoufalství. Jsme prostě zahnaní do kouta.“

Co zemědělci požadují

Dvě ze tří největších českých zemědělských organizací, Agrární komora a Zemědělský svaz, předložily vládě během minulého týdne pět požadavků. Sedláci chtějí od státu slevu na sociálním pojištění, konec škrtů v dotacích, návrat výše daně z nemovitosti na úroveň před zavedením konsolidačního balíčku nebo podporu zaměstnanosti na venkově. 

Podle nich také vláda nebojuje za jejich zájmy v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou, kdy do Česka proudí levné východoevropské obilí. „Další požadavek je, že pokud Evropská komise umožní navýšit mimořádnou pomocí první pilíř společné zemědělské politiky, tak aby to Česká republika udělala v maximální možné výši,“ uvedl minulý týden předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

V pondělí proběhlo jednání zemědělských organizací. Na něm se dospělo k tomu, že vládní protinabídka, která například souhlasila s navýšením investic do zemědělství z 1,5 na tři miliardy korun, není dostatečná. Čtvrteční tažení na Prahu tak sedláci neodvolali. K Agrární komoře a Zemědělskému svazu se připojí i Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů a právě Společnost mladých agrárníků ČR. 

Zemědělci dorazí do Prahy kolem šesté hodiny ranní. S traktory a další zemědělskou technikou budou jezdit kolem Letenských sadů, kolem poledne se pak přesunou před úřad vlády, uvedla pražská policie. Demonstrace před Strakovou akademií bude podle pořadatelů trvat zhruba hodinu a půl, poté protest skončí. Podle policistů mohou zemědělci komplikovat ranní a dopolední dopravu v centru hlavního města.