Ministr Výborný: Traktory v Praze? To nejsou žádní skuteční farmáři

Mezi demonstranty nebyli skuteční farmáři. Ceny potravin klesají, ale vláda to nedokáže dostatečně prodat. A bruselská byrokracie se už utrhla ze řetězu, řekl v podcastu Pavla Štrunce ministr zemědělství Marek Výborný.

Ministr Výborný: Traktory v Praze? To nejsou žádní skuteční farmáři
Ministr zemědělství Marek Výborný | foto Michal Čížek, Hrot24

„Mezi demonstranty jsem šel několikrát, bylo to vyhrocené, padaly nadávky i ostrá slova. Ale skutečné farmáře, srdcaře, kteří opravdu chodí na pole a do chlévů, jsem tam nenašel. Ta akce jim byla ukradena, to mi řeklo mnoho z nich," tvrdí ministr Výborný.

Zpětná vazba, kterou na demonstraci dostal, ale je podle Výborného důležitá, byť jak říká, „nic nového jsem se tam nedozvěděl“. „Zemědělci naštvaně odjeli z Prahy. Docela jim rozumím. To nejhorší, co dnešek přinesl, je zase horší obraz zemědělského sektoru v očích veřejnosti. To mě hodně mrzí… Pánové Jandejsek, Dufek a Veleba, chyťte se za nos, škodíte českým farmářům a zemědělcům,“ řekl Výborný.

Mezi demonstranty nebyli skuteční farmáři, tvrdí ministr Výborný

V rozhovoru se ministr také vyjádřil ke vztahům v koalici. „Některé kroky hnutí STAN proti koalici považuji za faul, ale doufám, že se to opakovat nebude. Výjezdy mezi lid do oblastí jako Sokolov, nebo Most ministra Rakušana Výborný považuje za marketingově dobře vymyšlený produkt, ale otázka je, zda je takové chování v koalici přípustné.“

Na přetřes přišly i výsledky vlády. „Dlouhodobě si kladu otázku, jestli umím témata, která řeším na ministerstvu dobře prodávat, ceny potravin dokonce klesají. Dokonce si občas dáváme góly do vlastní branky, ne vždy se vše podaří," řekl Výborný.

Více se dozvíte v podcastu.