Známý český e-shop s elektronikou Kasa.cz končí

Provozovatel e-shopu Kasa.cz oznámil, že ukončuje provoz. Kasa.cz byl jedním z prvních velkých internetových obchodů v Česku. Zákazníky zrušeného e-shopu převezme prodejce elektroniky Datart, který stejně jako Kasa.cz patří společnosti HP TRONIC Zlín.

Známý český e-shop s elektronikou Kasa.cz končí
Datart převezme zákazníky e-shopu Kasa.cz | Shutterstock.com

O ukončení činnosti informoval e-shop na svých stránkách a své dosavadní zákazníky rovněž e-mailem. „Provoz bude k datu 2. 4. ukončen,“ píše Kasa.cz. Je to překvapivé: Kasa.cz byl jedním z prvních velkých e-shopů v Česku, poprvé na něm lidé mohli zakoupit zboží již v roce 1999, tedy v době, kdy se u nás internet teprve rozvíjel. A po určitou dobu držel krok i s jedničkou na trhu s elektronikou – Alzou.

Od roku 2013 byla jediným stoprocentním vlastníkem Kasy společnost HP TRONIC Zlín, jež stojí rovněž za známým retailovým řetězcem s elektronikou Datart nebo značkou malé domácí elektroniky Eta. Tisková mluvčí společnosti Petra Psotková Hrotu24 vysvětlila, že rozhodnutí souvisí s dalším rozvojem společnosti, která se nyní chce zaměřit především na Datart.

„V návaznosti na naši strategii rozvoje soustředíme energii i prostředky do hlavní prodejní značky Datart a tím pádem rovněž do rozvoje e-shopu této značky, proto udržování e-shopu Kasa.cz považujeme z dlouhodobého hlediska za neefektivní,“ uvedla Psotková. Tímto krokem společnost ukazuje, že se chce zaměřit na posílení jedné hlavní značky, což může být v době, kdy je konkurence mezi e-shopy s elektronikou velmi silná, vnímáno jako strategický tah.

Společnost ujišťuje, že zákazníci se nemají čeho bát. Až do začátku dubna budou veškeré objednávky vyřízeny podle platných obchodních podmínek. Ti, co si zakoupili nějaké zboží a stále se na něj vztahuje záruka, budou moci případné problémy řešit přes prodejny nebo zákaznický servis řetězce Datart. „Zajistí kompletní péči o vaše objednávky i zakoupené zboží. Naváže na veškeré smlouvy a pojištění sjednané u prodejce Kasa.cz. Vyřeší reklamace a vrácení zboží z původního e-shopu,“ uvedla mluvčí společnosti.

Co bude s tradiční doménou Kasa.cz? To ještě není rozhodnuto. „Co se týká samotné domény Kasa.cz, zatím zůstává v našem vlastnictví a budeme zvažovat, jak s ní v budoucnosti naložíme,“ sdělila Psotková.

Společnost HP TRONIC Zlín je českou společností, která má na trhu s elektronikou a domácími spotřebiči v Česku a na Slovensku třicetiletou tradici. Kromě Datartu a Ety působí také v oblasti cestovního ruchu a gastronomie. Provozuje Resort Valachy ve Velkých Karlovicích a Bistrotéku Valachy ve Zlíně.

Zaměstnává přes tři tisíce lidí. Její roční obrat přesahuje 25 miliard korun.