Zara se po dvou letech vrací na Ukrajinu. Rusové mají smůlu

Španělský módní řetězec Zara v následujících týdnech znovuotevře většinu svých obchodů na Ukrajině, i když se země stále brání vojenské agresi Ruska. Ukrajinci budou moci nakupovat až v padesáti prodejnách.

Zara se po dvou letech vrací na Ukrajinu. Rusové mají smůlu
prodejna módního řetězce Zara; ilustrační foto | Shutterstock.com

Zara se po dvouleté pauze vrací na Ukrajinu. O návratu španělského prodejce módy do Ruskem přepadené země informoval vlastník značky Zara – skupina Inditex Group. Píší o tom deník Financial Times a agentura Reuters.

Zara začne své obchody na válčící Ukrajině otevírat na začátku dubna. Řetězec uvedl, že vzhledem k probíhající vojenské agresi Ruska nemůže zprovoznit všechny bývalé pobočky, týká se to však většiny z nich.

Zákazníci budou moci nakupovat v celkem 50 prodejních místech z více než 80 původních. Zbylé prodejny se budou otevírat v závislosti na tom, jak se bude Ukrajině dařit na bitevním poli a při znovuobsazování Rusy okupovaného území.

V částech jižní a východní Ukrajiny přímo zasažených ruskou „speciální vojenskou operací“ zatím Zara působit nebude. Neumožňuje jí to mimořádný vládní výnos, kterým ukrajinský kabinet zakázal komerční provozy.

Jako první se na nákupy v Zaře mohou těšit obyvatelé metropole Kyjeva. První dvacítka obchodů v tamních nákupních centrech má otevřít již v následujících týdnech. Vlastník Zary na doplňující otázky novinářů neodpověděl, znovu však potvrdil svůj záměr vrátit se na ukrajinský trh.

Zara – podobně jako další významné západní oděvní značky – pozastavila po vpádu okupačních vojsk na Ukrajinu své působení v Rusku. Jde o součást mezinárodních sankcí, které na východního agresora uvalila Evropská unie.

Řetězec Zara celosvětově provozuje více než 2300 obchodů s módou a módními doplňky. Její roční tržby přesahují 23 miliard eur a její podnikání je dlouhodobě ziskové.