Komentář: Umění kapitulace. Danone si z Ruska odnese 177 milionů eur

Francouzská mlékárenská skupina Danone odmítla odejít z Ruska. Kreml jí za to nyní hodil kost. Danone za svoji ruskou pobočku dostane (podle velmi hrubého odhadu) osmnáctinu její skutečné hodnoty.

Komentář: Umění kapitulace. Danone si z Ruska odnese 177 milionů eur
Továrna Danone v Kazachstánu (ilustrační foto) | foto Alexey_Rezvykh / Shutterstock.com

Francouzská mlékárenská firma Danone plánuje prodej svých ruských aktiv čečenskému mafiánovi Mintimeru Mingazovovi. Firma s ním prý udržuje „velice přátelské“ vztahy poté, co jej do funkce šéfa dosadil Kreml a její ruský provoz de facto ukradl.

Předpokládaná hodnota transakce je asi 177 milionů eur. Záměr firmy vychází najevo sedm měsíců poté, co Putin zabavení ruské pobočky potravinářské firmy nařídil.

Podle dokumentů, které viděl deník Financial Times a lidé obeznámení se situací, chce Danone prodat společnost fungující dosud pod značkou Life & Nutrition ruské mlékárenské společnosti Vamin Tatarstan, kterou vlastní Mingazov.

Kroku předcházela dramatická historie. Loni v létě se v moskevském ústředí Danone objevila skupina Čečenců s vazbami na tamního vůdce Ramzana Kadyrova, aby převzala kontrolu nad firemními provozy. Francouzský „jogurtář“ byl tou dobou již blízko dokončení dohody o odchodu ze země, když Kreml prohlásil, že její ruská aktiva byla spolu s aktivy dánského pivovaru Carlsberg převedena pod „dočasnou externí správu“.

Carlsberg se rozhodl protestovat u soudu, ovšem dosáhl jen toho, že dva špičkoví manažeři jeho ruské pobočky dnes sedí ve vězení. Ne tak Francouzi z Danone.

Život v ruských mlékárenských provozech Danone pokračuje jako dříve. Čečenci tam chodí jako bossové, ale ve skutečnosti žádnou práci neodvádějí. Většinu každodenního provozu firmy má stále na starosti bývalý management.

Nevytahují zbraně

Podle jedné osoby blízké ruskému vládnímu podvýboru pro západní aktiva, jež mluvila s Financial Times pod podmínkou anonymity, to noví čečenští šéfové Danone „vedou poměrně profesionálně a nevzbuzují příliš velké obavy tím, že by vytahovali zbraně a podobně“. Mimo Rusko by zdrženlivost při střelbě sama o sobě na nijak zvláštní manažerskou kvalifikaci neukazovala, ovšem za daných okolností to Francouzi považují za dobrou zprávu.

„Je to všechno nesmírně přátelské,“ uvedla řečená dobře informovaná osoba. Danone „neříká světu, že s nimi bylo špatně zacházeno, nezní to, jako by byli uraženi“. Společnost Danone se k tomu odmítla vyjádřit. Nejméně dva zdroje však listu nezávisle na sobě potvrdily, že firma o prodej Vaminu Tatarstan skutečně usiluje.

Rusko se v roce 2022 podílelo na ročních tržbách skupiny ve výši 25 miliard eur přibližně pěti procenty. Francouzská společnost se tak zařadila mezi firmy potenciálně nejvíce postižené ruskou invazí na Ukrajinu a následnými vzájemnými ekonomickými sankcemi.

Stejně jako většina západních společností se z Ruska nakonec stáhla i ona, ačkoli původně tvrdila, že zůstane. Její management to odůvodňoval tvrzením, že má odpovědnost vůči sedmi tisícům svých tamních zaměstnanců i vůči dodavatelům mléka pro jejích 13 továren v zemi.

Kdo tedy je novým ruským velkomlékařem? Mingazov (29) byl do představenstva Life & Nutrition jmenován loni v létě krátce poté, co Kreml předal kontrolu nad podnikem Kadyrovovu synovci Jakubu Zakrijevovi (33).

Mingazov má v čele firmy patrně nahradit dosavadního ředitele Ajrata Muchamadějeva. Ten již v dopise ruskému ministru zemědělství Dmitriji Patruševovi napsal, že souhlasí se zaplacením 17,7 miliardy rublů (necelých 177 milionů eur) za převzetí kontroly nad ruským provozem Danone.

Pro ilustraci: celá francouzská skupina generuje 27 miliard eur ročních tržeb, z nichž jí plyne zisk něco přes dvě miliardy. Kdyby byla hrubá marže v Rusku a v celé skupině stejná (což sice nejspíš není, ale pro přibližnou představu to postačí), dává to čistý roční zisk bratru 100 milionů eur. Na burze vyjadřuje poměr ceny vůči zisku firmy (P/E ratio) číslo 30,5. Celá firma tedy má podle investorů hodnotu třicetinásobku svého ročního zisku. Znamená to, že Čečenci firmu zaplatí zhruba osmnáctinu její skutečné hodnoty.

Pro lepší názornost, je to stejné, jako se Jidáš nenechal vtáhnout do černobílého vidění a demagogických postojů nikoli za 30 stříbrných, ale za 1,7 stříbrného. Ta formulace není smyšlená. „Je velmi snadné nechat se vtáhnout do černobílého uvažování a demagogických postojů, ale naše pověst nakonec závisí na našem chování,“ řekl před časem šéf společnosti Antoine de Saint-Affrique listu Financial Times, když vysvětloval, proč Danone zůstává v Rusku.