Evropa je ekonomickým obrem, ale politicky je stále trpaslíkem. Je čas to změnit

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Celý článek
0

Největší ruské bance se daří. Sberbank po historickém zisku vyplácí rekordní dividendu

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Celý článek
0

Praze chybí 85 tisíc bytů. Ceny ale nejsou přepálené, dál porostou, říkají developeři

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Celý článek
0

Abrams versus Armata. Rusové chtějí nasadit „nejlepší“ tanky na světě

Ruská propaganda reaguje na vyslání amerických bojových tanků tvrzením, že proti nim nasadí své nejmodernější obrněnce. Problém je ale v tom, že se nový tank stále sériově nevyrábí a je poruchový.

Abrams versus Armata. Rusové chtějí nasadit „nejlepší“ tanky na světě
Ruský tank T-14 Armata v Moskvě během vojenské přehlídky v roce 2020 | foto Shutterstock.com

Válka na Ukrajině trvá už téměř rok, Kyjev se úspěšně brání ruské přesile. Potřebuje ale od Západu stále větší vojenskou pomoc. Po měsících marných proseb o dodání moderních bojových tanků se politici západních zemí konečně rozhoupali a slíbili poslat Ukrajincům do bojů proti Rusům desítky strojů. Mohlo by se celkem jednat o více než tři stovky tanků, uvedl ukrajinský velvyslanec ve Francii Vadym Omelčenko.

Mezi konkrétní sliby západních spojenců patří i to, že Američané pošlou na Ukrajinu své tanky Abrams v počtu 31 kusů. Prezident Joe Biden o nich hovoří jako o „nejschopnějších tancích“ na světě. Bude to ale trvat řadu měsíců a na frontě by se mohly objevit až ke konci roku. 

V reakci na americkou pomoc naopak Kreml zdůraznil, že veškeré západní tanky na frontě „shoří stejně jako všechny ostatní“ a nezpůsobí ruské armádě vážnější problémy. Americké ministerstvo obrany pak reagovalo prohlášením, že se z ruské strany nejedná o nic nového. 

V hlavní roli propaganda

Ruská propaganda začíná stále častěji hovořit o nasazení „supertanků“ T-14 Armata. Státní televize Rossija 1 odvysílala příspěvek, ve kterém srovnává armaty s abramsy s tím, že nejnovější ruský tank americkou konkurenci překonává ve všech myslitelných kategoriích. „Jsou to high-tech vozidla se složitými senzory, datovými vysílači a palubními drony,“ chlubí se ruská propaganda.

Komplikace pro Kreml však spočívá v tom, že se abramsy vyrábějí už více než čtyři dekády a bylo jich vyrobeno přes deset tisíc kusů. Osvědčily se při bojích proti Iráku v akci Pouštní bouře. O výrobě armat naopak není mnoho známo, Kreml se odchýlil od původního plánu vyprodukovat přes dva tisíce kusů do roku 2020 a vzniklo jich pouze několik desítek jako testovací série.

Představení tanků v roce 2015 způsobilo mezi vojenskými analytiky velká očekávání, britští zpravodajci o nich uvedli, že se jedná o „nejrevolučnější tank za celé dekády“. „Bez nadsázky představují armaty nejrevolučnější skokovou změnu v konstrukci tanků za poslední půlstoletí,“ napsali Britové.

Hlavní konstrukční výhodou je tanková věž, ve které není posádka. Ta se ukrývá v přední části tanku ve speciálně pancéřované kapsli. „Poprvé byla plně automatizovaná a digitalizovaná věž začleněna do hlavního bitevního tanku. A poprvé je posádka tanku umístěna do pancéřové kapsle v přední části trupu,“ napsali britští vojenští zpravodajci. To má daleko lépe chránit tříčlennou posádku v případě zásahu protitankovou raketou. 

Britský generál ve výslužbě Ben Barry, jenž nyní působí jako analytik v Mezinárodním institutu pro strategická studia (IISS), v roce 2016 uvedl, že by nové ruské tanky byly hrozbou pro všechny obrněnce členských zemí NATO.

Armaty se chlubí vysokou rychlostí, mohou jet přes 80 kilometrů v hodině, hmotnost mají 50 tun. Americké abramsy jsou podstatně těžší, váží až 63 tun a dokážou vyvinout rychlost 55 kilometrů v hodině. Připomíná se i pohon ve formě plynové turbíny, který je ale náročný na provoz i údržbu. 

Pochybnosti o bojovém nasazení

V případě vývoje a výroby ruských tanků panují mnohem větší pochybnosti. Jedenáctiletý program je doprovázen neustálým posouváním termínů, snižováním plánované produkce a zprávami o výrobních komplikacích. 

Podle britského ministerstva obrany by jejich nasazení bylo velmi rizikovým krokem, protože tanky jsou nespolehlivé a neprošly ostrými boji. Opakují se zprávy o poruchovosti dieselových motorů a nedostatku elektroniky, která se musí dovážet ze Západu. Nasazení ruských „supertanků“ by Kremlu nejvíce pomohlo z propagandistických důvodů, z vojenských nikoli.

Ruský autor Roman Skomorochov na ruském webu Vojennoje obozrenije napsal, že tanky Armata trápí kromě nespolehlivých motorů i nedokončený zbraňový systém. Neexistuje ani výrobní linka pro jejich sériovou výrobu. Ani on nepovažuje za pravděpodobné, že by mohly být nasazeny přímo v bojích proti západním tankům.

Ruští velitelé na Ukrajině se měli dokonce podle britských informací zdráhat přijmout první dodávku těchto tanků, protože obrněnce byly ve špatném technickém stavu a pro nasazení do bojů proti Ukrajincům strojům nedůvěřují. Jejich případné ztráty na frontě by navíc ohrozily ruské plány na budoucí export, dodal britský analytik a bývalý vojenský důstojník Frank Ledwidge. Pokud se na Ukrajinu armaty dostanou, budou jezdit daleko za frontou.