Západ už chroupá. Češi řeší kvalitu potravin, stále jsme ale pozadu

Kvalita jídla se v Česku zlepšuje stejně rychle jako v Německu. Jenom jsme o roky pozadu.

Západ už chroupá. Češi řeší kvalitu potravin, stále jsme ale pozadu
Na Západě roste zájem o alternativní potraviny, jako jsou mléka rostlinného původu či alternativní zdroje bílkovin. | Shutterstock.com

Západní země jako Anglie, Francie, Německo či Spojené Státy byly vždy pro nás Čechy symbolem prosperity, pokroku a luxusu. Po ne zrovna růžových časech minulého režimu jsme k nim vzhlíželi jako k ikonám. Rétorika „doženeme Západ“ vzbuzovala naději. Co do kvality potravin je nejvýš určitě Německo. Právě k našim německým sousedům jezdí většina z nás nakupovat lepší drogerii a zdravé potraviny za normální peníze.

Minulý režim nám, (nejen) co se jídla týče, pořádně zatopil. Po jeho pádu v 90. letech se pak roztrhl pytel s junk foodem a chemickým dochucováním potravin. Asi jsme si po šedé éře chtěli život pořádně vychutnat. Do toho máme hluboce zakořeněný zvyk nakupovat produkty podle nejnižší ceny. I na úkor kvality. Pokud tedy výrobce ví, že je pro zákazníka důležitější cena než kvalita, může si dovolit nahrazovat suroviny a díky tomu zlevnit.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot.

Staňte se jedním z nich, nebo článek odemkněte zakoupením celého vydání.

Máte předplatné?

Přihlásit