Zaorálek: Černochová armádě nerozumí, nákup F-35 je tragédie. A povinná vojna není téma

Nic jako povinná vojna není v Česku téma, máme koncepci profesionální armády, jen ji vláda přestala realizovat. Někdy mám pocit, že to paní Černochová ani nečetla. Do USA posíláme patnáct miliard jen tak, jako zálohu na letadla, přitom to je až 60 procent výdajů, za které se měla modernizovat armáda, říká místopředseda sociálních demokratů a lídr strany pro eurovolby Lubomír Zaorálek.

Zaorálek: Černochová armádě nerozumí, nákup F-35 je tragédie. A povinná vojna není téma
Lubomír Zaorálek | foto Tomáš Novák, HROT24

„Plánované investice se odsouvají až o deset a více let, brzdí a posouvá to celou modernizaci naší armády,“ říká v podcastu Pavla Štrunce Zaorálek k nákupu letadel F-35. K válce na Ukrajině Zaorálek tvrdí, že Západ selhal a Rusko zvýšilo obchod s celou řadou zemí. Válka podle něj může trvat velmi dlouho, sledujeme úpadek diplomacie v posledních letech. „Válce se mělo všemi způsoby zabránit. Evropě se nedaří vytvářet společnou zahraniční politiku,“ říká.

Zaorálek v rozhovoru mluví i o české zahraniční politice a úpadku koncepce lidských práv. V závěru došlo i na téma střelby na Filozofické fakultě UK, kde Zaorálek vyučoval. Mluvil o vyšetřovací komisi k střelbě a říká: „Dát to GIBSu je jasná cesta, jak to dát k ledu, tak se nezávislého výsledku nedobereme. To, kolik tabu se vyhlásilo, je nesmysl, mám pochyby o tom, že ta akce byla ideální."

„Střelec byl premiant, dávali ho za vzor, ale od studentů vím, že chodil na psychoterapie. Studenti jsou rozčarovaní, zdevastovalo to jejich životy a životy těch rodin, nevěří médiím ani policii. Se studenty o tom mluvím, pro některé to bylo jako konec bezpečného světa," uvedl Zaorálek.

Více se dozvíte v podcastu.

Černochová armádě nerozumí, nákup F-35 je tragicky špatné a ideologické rozhodnutí, říká Zaorálek