Memorandum o pořízení F-35 je podle Fialy důležitý krok ve strategickém projektu

Dnešní podpis memoranda o pořízení 24 letounů páté generace F-35 je podle premiéra Petra Fialy (ODS) důležitý krok ve strategickém projektu, který dlouhodobě zajistí obranu Česka.

Memorandum o pořízení F-35 je podle Fialy důležitý krok ve strategickém projektu
Premiér Petr Fiala | foto roibu / Shutterstock.com

Nejdražší armádní nákup za 150 miliard korun dnes podepsali ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslanec v Česku Bijan Sabet. Opoziční SPD by chtěla v případě nástupu do vlády od dohody odstoupit, sdělil ČTK šéf hnutí Tomio Okamura.

Kabinet před třemi týdny zařadil nadzvukové letouny F-35 na seznam strategických projektů armády vedle pásových bojových vozidel pěchoty CV90. „Podpis memoranda o pořízení stíhacích letounů F-35A Lightning II pro Armádu ČR je dalším důležitým krokem ve strategickém projektu, který dlouhodobě zajistí obranu Česka. Přesně tak, jak jsme slíbili před volbami. Plníme tím programové prohlášení vlády. Děláme, co je třeba,“ napsal Fiala na síti X.

Předsedkyně Sněmovny a koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že krok výrazným způsobem posiluje obranyschopnost země. „Nákup 24 stíhaček F-35 není rozmar. V současné době jde o nutnost, která významně modernizuje naši armádu a bude odstrašujícím prvkem pro potenciální agresory. Bezpečnost je naší zásadní prioritou,“ napsala.

Okamura ČTK napsal, že SPD nákup od samého počátku odmítá. „Daňové poplatníky vyjde na stovky miliard korun. To vše za situace, kdy po nás NATO ani nikdo jiný tento nákup nepožadoval,“ dodal. Jde o politické rozhodnutí bez výběrového řízení, což podle něj vedlo k astronomické ceně. Pokračovat se dalo úspěšně a mnohem levněji s gripeny, uvedl Okamura. „Pokud bude hnutí SPD součástí příští vlády, tak od této smlouvy odstoupíme, pokud to bude možné,“ konstatoval.

Opoziční strany nákup kritizují dlouhodobě, podle zástupců hnutí ANO by se měla dál vést debata, jaká je nejvhodnější i ekonomicky nejpřijatelnější varianta pro zabezpečení vzdušného prostoru a plnění úkolů NATO. Rozhodnutí o nákupu by se podle nich mělo o rok nebo dva posunout.

Pořízení letounů schválila vláda loni v září. Částka 150 miliard korun podle dřívějších vyjádření Černochové obsahuje i veškeré výdaje na přípravu provozu v Česku. Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti v roce 2069 odhaduje ministerstvo obrany na 322 miliard korun. První stroje by do ČR měly přiletět v roce 2031, všechny zde budou do roku 2035. Nahradí švédské stíhačky Gripen, které si Česko pronajímá za 1,7 miliardy korun ročně.