Velký nanotechnologický skok

Pomalu se rozvíjející byznys s nanovlákny získal díky wuchanskému viru růstový impulz, ze kterého těží řada českých inovativních firem.

Velký nanotechnologický skok
Pardam Nano4fibers vyrábí stovky tisíc nanovlákenných bezventilových respirátorů měsíčně. Doslova tak zaplavily i stůl ředitele firmy Jana Buka. | Profimedia.cz

Každá krize je příležitost. Epidemie čínského koronaviru se stala impulzem k růstu několika českých firem zaměřených na výrobu inovativních roušek, respirátorů či masek. Společnosti Spur, Pardam či nanoSpace jsou nyní schopné vyrábět miliony kusů roušek a respirátorů s nanovlákny měsíčně. Místo závislosti na dovozu ochranných pomůcek nejisté kvality z Číny začíná být Česko soběstačné a část produkce míří na export.

Radost z úspěchu nicméně firmám kazí přístup Správy státních hmotných rezerv, která stále nakupuje hlavně podle ceny. Speciální roušky a respirátory s nanovlákny či aktivním stříbrem tak stále mají ve státních skladech zavřené dveře. Poptávku táhne hlavně rostoucí zájem domácností a soukromých firem, které neodradí ani vyšší pořizovací cena.

Situace se může brzy změnit také u státních tendrů. „Stát se zatím ve výběrových řízeních řídil pravidlem nejnižší ceny. V případě roušek byli výrobci nanovlákenných roušek diskvalifikováni už v zadání maximálním cenovým stropem. Nicméně podle mých informací je v současné době snaha upravit pravidla zadávání státních tendrů tak, aby se moderní výrobky s vysokou přidanou hodnotou do státních skladů mohly dostat,“ říká předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit