Ukrajina chce zdravotnické přístroje z Británie. Ta je možná raději zlikviduje

Velká Británie prvního dubna rozebere a zrecykluje několik tisíc přístrojů jednotek intenzivní péče z éry covidu-19. Zájem o ně přitom projevila Ukrajina. Stát vzdorující ruské agresi však není schopen dodat důležité dokumenty.

Ukrajina chce zdravotnické přístroje z Británie. Ta je možná raději zlikviduje
Ilustrační foto. | Shutterstock.com

Ostrovní království během pandemie covidu-19 pořídilo tisíce záložních přístrojů zajišťujících životní funkce na jednotkách intenzivní péče. Vláda tak učinila z obav z dalších vln šíření koronaviru a zahlcení zdravotního systému. Jenže nyní celkem 6 682 respiračních přístrojů Ventura leží nevyužito v pronajatých skladech. Mají hodnotu desítek milionů liber, ale britské zdravotnictví pro ně již nemá uplatnění. Ačkoli se totiž virus dále šíří, jeho dominantní mutace již není pro zdravé lidi tolik nebezpečná. Britská vláda se proto nepotřebných přístrojů chce zbavit.

Britské ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že covidovou zásobu dýchacích přístrojů ekologicky zlikviduje. Technika se rozebere a jednotlivé části se zrecyklují. O přístroje má přitom zájem Ukrajina postižená ruskou speciální vojenskou operací. Přístroje mohou zachraňovat životy vojáků i civilistů. O distribuci se přihlásila mezinárodní charitativní organizace Afya, která se specializuje na distribuci nepoužívaného zdravotnického materiál po celém světě. Jenže ačkoli se našel cílový stát i dovozce, přesto britská strana s darováním váhá. Na vině je byrokracie.

Šlo jen o nouzové řešení

Jak píše deník Financial Times, přístroje Ventura byly nouzovým vynálezem University College London. Tamní vědci a technici přijali mimořádnou vládní zakázku a v extrémně krátkém čase vyvinuli přístroje, jejichž dovoz a instalace by při standardních objednávkách a u běžných výrobců zdravotní techniky trvala i déle než rok. Na to během nejtěžších vln covidu nebyl čas. Přístroje proto nedisponují certifikátem kvality CE, který je přitom za běžné situace pro zdravotní techniku povinný a bez jeho přiznání nelze tyto přístroje poslat do jiných zemím.

Britští vědci vysvětlují, jak funguje jejich dýchací přístroj pomáhající lidem s respiračními potížemi.

„Přijde mi hloupé je všechny zničit, když fungují naprosto bezvadně," řekla k tomu Rebecca Shipley, profesorka z londýnské univerzity, která se na vynálezu podílela. Na Ukrajinu by podle britské vlády mohly přístroje zamířit za jediné podmínky: kdyby tamní resort zdravotnictví uvedl, že přístroje akceptuje i bez CE certifikátu. Na první pohled nesmyslné úřednické lpění na razítku však má svou právní dimenzi. Pokud Ukrajinci vydají potřebné rozhodnutí, oslabuje se tím nárok na jakákoli odškodnění, pokud by snad necertifikovaná technika byla v budoucnu poruchová.

Hledá se úředník, co má čas

Podle Heather Clark, vedoucí příslušného projektu charity Afya, lidé na ukrajinských úřadech potvrdili, že mají o přístroje zájem. Uplatnění by tu našly asi dva tisíce respiračních jednotek. Avšak vzhledem k válečnému stavu jsou ukrajinské úřady přetížené a přednost mají jiné agendy. „Stále doufáme, že se na ukrajinském ministerstvu najde někdo, kdo to bude moci vyřídit. Jinak jsme bezmocní,“ říká Clark.

Ukrajincům nicméně ubývá čas. Pokud se urychleně nevyjádří, Britové přístroje zlikvidují k prvnímu dubnu. Podle představitelů ministerstva zdravotnictví daňoví poplatníci ve Velké Británii nemohou být nadále zatěžováni tím, že stát každý měsíc vynakládá nemalé finanční prostředky za uskladnění nepotřebné techniky.